Sibirya’daki Yer Altı Dünyasına Açılan Batagaika Krateri Her Geçen Yıl Büyümeye Devam Ediyor!
Bilindiği üzere Sibirya’nın çoğu toprağı donmuş ince bir buz tabakasından oluşuyor ve bu donmuş toprağa permafrost deniyor. Ancak iklim koşulları değiştikçe, erimeler gerçekleştikçe, bölgeye hakim olan tundra bitki örtüsünün altında delikler açılıyor ve çökmeler oluşuyor.
Bunlardan en önemlisi Batagaika Krateri ve bölgedeki Yakut Halkın dediği gibi yeni bir yer altı dünyasının kapısı. Bir kilometre genişliğinde, 86 metre derinliğinde olan ve her geçen yıl daha da büyüyen Batagika Krateri, araştırmacıların yer altında kalmış ormanlara, iskeletlere, bitki örtüsüne ve 200.000 yıllık iklim değişikliği kayıtlarına ulaşmalarını sağlıyor.
Kraterde şu ana kadar antik çiçek tozu (polen) örnekleri, arktik bölgelere özel misk öküzü kalıntılarıyla birlikte mamut ve 4.400 yıllık at kalıntılarına rastlandı. Ayrıca orman yatakları ve elde edilen diğer veriler, araştırmacılara Sibirya’nın ikliminin eskiden günümüze göre daha sıcak olduğunu gösterdi. Krater’de araştırmalar sürüyor.
Kaynak: ScienceAlert
1 Cevap
[…] doğusundaki Batagaika Krateri’nde bulunan nesli tükenmiş bir at familyası olan Equus caballus lenensis soyundan gelen bir at […]