42 Bin Yaşındaki At Yavrusundan Sıvı Kan Örneği Elde Edildi!
Soyu tükenmiş buzul çağı hayvanları sonunda klonlanabilecek mi?
Nesli tükenmiş hayvanların klonlanabilmesi için bilim insanlarınca yapılan çalışmalar henüz sonuç vermemişti. Ancak Sibiryalı bilim insanlarının elde ettiği sıvı kan örneği, herşeyi değiştirecek gibi görünüyor.
Sibirya’nın doğusundaki Batagaika Krateri’nde bulunan nesli tükenmiş bir at familyası olan Equus caballus lenensis soyundan gelen bir at yavrusu bulundu. Yakutistan bölgesinde bulunan tay, donmuş Sibirya topraklarında mükemmel bir şekilde korunmuştu. Yapılan incelemeler sonrasında öldüğünde 100 cm boyunda ve 2 aylık civarı olduğu anlaşılan yavruya Lena ismi verildi. Lena’nın muhtemelen çamur bir bataklık içinde boğularak ölmüş olabileceği bildirildi.
Yaklaşık 42.000 yıl önce öldüğü belirlenen Lena üzerinde yapılan incelemeler esnasında damarlarında bulunan kan örneği bilim dünyasını heyecanlandırdı. Daha önce 32 bin yaşındaki bir mamuttan sıvı kan örneği çıkartan bilim insanları Lena’nın kanını bulunan en eski sıvı kan örneği olarak kayıtlara geçti. Mamut’un klonlanması için çalışmalar sürerken, Lena’nın klonlanmasının da planlamalara dahil edileceği kaydedildi.
Bilim insanları daha önce yaklaşık 20 farklı çalışmada ellerindeki örneklerle soyu tükenmiş canlıları klonlamayı denemişler ancak henüz başarılı olamamışlardı. Lena için daha şimdiden bir işbirliği oluşturan Koreli ve Sibiryalı uzmanlarca, tarih öncesi atın klonlanabilmesi için gerekli tüm kalıntıların olup olmadığının belirlenebilmesi için analiz süreci başlatıldı. Tahmini olarak Nisan ayına kadar sürmesi planlanan çalışmalar olumlu sonuç verirse, dünyada ilk kez soyu tükenmiş bir tarih öncesi canlısının klonlanmasının söz konusu olacağı belirtildi.
ANTİK YAZAR