Antik Mısır Mezarlığında 3.600 Yıllık Kolyeler ve Muskalar Bulundu!
Kazıların aralıksız devam ettiği Mısır’ın Luksor kentinde arkeologlar, öldüğünde 15 yaşında olduğu tespit edilen genç bir bayana ait küçük ahşap bir tabut buldular. Oldukça mütevazı olan tabutu açan uzmanlar beklemedikleri güzellikte mücevherler ve muskalarla karşılaştılar. Yaklaşık günümüzden 3.600 yıl önce son yolculuğuna uğurlanan kadının vücudu oldukça kötü durumdaydı.
Gerekli incelemelerin yapılabilmesi için öncelikle röntgeninin çekilmesi sonrası kadının bir kulağına iki küpe taktığı fark edildi. Ayrıca mumyanın göğsünde birbirine bağlı 4 adet kolye olduğu görüldü. Kolyelerden uzunluğu 70 cm olanı dairesel ve dekoratif amaçlı kullanılmış açıklı koyulu mavi boncuklardan oluşuyordu. Uzunluğu 62 cm olan kolye ise yeşil cam boncuklardan yapılmıştı. 61 cm uzunluğa sahip başka bir kolye kehribar, mavi cam ve kuvarsı birleştiren düzinelerce parçadan yapılmıştı. Dördüncü kolye ise tüm iplikleri birleştiren bir halka ile birbirine bağlanan birkaç cam boncuktan oluşuyordu. Uzmanlar, tabutun oldukça gösterişsiz olması nedeniyle içindeki mumyadan gösterişli takıların çıkmasını hiç beklemediklerini belirttiler.
Henüz bazılarının tam olarak tanımlanamadığı yarı değerli taşlardan yapılmış takılar arasında tanrı Horus’u temsil eden kehribardan yapılma şahin ve Mısır tılsımı olarak şekillendirilmiş iki bok böceği parçaları ön plana çıktı. Bok böceği Antik Mısırlıların yaygın olarak kullandığı sembollerden birisiydi ve kutsal sayılıyordu. Estetik niteliklere ve şamanik sembollere sahip bok böcekleri MÖ 3. bin yılda Eski Krallık’ta çok iyi biliniyordu.
Kadının mezarında ayrıca mumyalanmış ve oldukça iyi korunmuş kediler bulundu. Bu hayvanların muhtemelen genç kadına ait oldukları belirtildi. Aynı mezarlıkta 22 cm uzunluğunda ve 15 cm genişliğinde küçük bir kil tabut daha bulundu. Kapalı tutmak için etrafına bir düğüm sarılmış olan minik tabut açıldığında içinde küçük bir ahşap heykelcik olduğu görüldü. Bu küçük heykelcik uşabti idi. Uşabtiler en basit anlamda Antik Mısırlılarda öbür dünyaya gidenlere yardımcı olup hizmet ettiklerine inanılan mezar eşyalarıydı. Genelde insan formunda olup balmumu, taş, ahşap, kil ve çini gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmışlardı. Bu heykelciklere dünyadaki bir çok ünlü müzenin koleksiyonlarında rastlanmaktadır.