Neandertallerin, 90 Bin Yıl Önce Dalış ve Yüzme Becerilerine Sahip Olduğu Kanıtlandı!
İtalya’daki bir mağarada bulunan deniz canlılarına ait kabuklar, modern insana göre ilkel insan olarak tanımlanan Neandertallerin aslında yüzme ve dalış yeteneğinin olduğunu gösterdi.
Son yıllarda yapılan çalışmalar, modern insanın soyu tükenmiş akrabası olan Neandertallerle ilgili olarak modern insanla olan benzerliklerine dair bir çok bulgu ortaya koydu. Onların da ölülerini gömdükleri, vücutlarını güzelleştirmek için takılar kullandıkları, sanatsal aktivitelerde bulundukları görüldü. Son olarak Plos One isimli dergide yayınlanan bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre ise oldukça iyi yüzme ve dalış becerilerine de sahip oldukları anlaşıldı.
İtalya’da Napoli ve Roma arasında kalan Akdeniz’e kıyı Grotta dei Moscerini mağarasında 90 bin yıl kadar önce Neandertaller barınıyordu. Bilim insanlarının mağarada buldukları 171 adet deniz tarağından yapılmış kesici alet araştırmalarına konu edildi. Daha önce Neandertallerin deniz kabuklularını taş aletlerle şekillendirerek bıçak gibi kesici aletlere dönüştürdükleri biliniyordu. Ancak bunları sahilde buldukları kabukları toplayarak yaptıkları düşünülüyordu. Öte yandan, Grotta dei Moscerini mağarasında bulunan deniz tarağından yapılma aletler bu kez farklı bir bulguya işaret ediyordu. Deniz tarağı kabuklarının çoğunda gözlemlenen parlak ve pürüzsüz yüzey, onların daha içinde canlı yaşarken çıkartılmış olabileceğini gözler önüne seriyordu. Normalde canlı öldükten sonra sahile vuran kabuklarda gözlemlenmeyen bu durum, Neandertallerin yüzerek, 2-4 metre derinliğe dalıp deniz taraklarını deniz dibinden çıkarttıkları, hatta belki de protein kaynağı olarak tükettiklerini, ama aslen kesici alet yapmak için mükemmel bir araç olarak kullandıklarını söylüyordu. Hatta bu, deniz kenarında yaşayan Neandertallerin belki de rutin aktivitelerinden birisiydi.
Neandertaller ile modern insanların beraber yaşadıkları dönemlerden kalma, Neandertallerin deniz kenarındaki aktivitelerine yönelik bilgi verebilecek çok fazla kaynak yoktu. Çünkü buzul çağının sona ermesiyle birlikte Neandertallerin yaşadığı kıyısal kesimlerin çoğu suların yükselmesiyle birlikte deniz seviyesinin altında kalmıştı. Bu nedenle deniz avcılığı ve deniz altındaki kaynakların kullanımı daha çok modern insana özgü olarak nitelendiriliyordu. Ancak son dönemde bu araştırma ve benzeri çalışmalarla Neandertallerin de balık, midye ve bazı deniz kabuklularını avlamak için dalış yaptıkları ortaya konmuş oldu. Daha önceki araştırmalarda ortaya çıkartılan soğuk suya sıkça maruz kalma sonucu Neandertallerin kulak kanallarında görülen kemiksel büyüme de tüm bu sonuçları desteklemiş oldu.