Irak’ta, Gılgamış Destanı’ndaki Kral Sargon’u Betimleyen Nadide Kaya Rölyefleri Bulundu!
İtalyan ve Kürt arkeologlarca Irak’ın kuzeyindeki Faida arkeolojik kazı alanında gerçekleştirilen kazılarda son derece nadir rastlanan Asur kaya rölyefleri gün yüzüne çıkartıldı.
Bilinen çoğu Asur rölyef (kabartma) çalışmaları kraliyet binalarında bulunduğundan ötürü, kayaların üzerine işlenmiş rölyeflerin ortaya çıkartılması büyük bir heyecanla karşılandı. Rölyefler, toprağı sulamak için kaya tabanına oyulmuş antik bir kanalda yaklaşık 6 km boyunca bulundu. Kanalın MÖ 8-7.yy’larda yapılmış olduğu tahmin edildi.

En solda ve sağda, Kral II. Sargon, ortada ise 7 tane Asur ilahı ve kutsal hayvanlar
Bulunan 10 adet Rölyef panelde, Asur Devletinin Kralı II. Sargon olduğu düşünülen bir hükümdarın, Asur tanrıları ve kutsal hayvanlarla bir geçit töreni gibi sıra halinde betimlendiği görüldü. Gılgamış Destanı’nın 1. tabletinde Asur Kralı II. Sargon’dan şöyle bahsedilmişti: “Lider olarak en önde, yoldaşları tarafından güvenilen kişi olarak en arkada yürürdü”. Irak’ta bulunan rölyeflerde de aynen Gılgamış Destanı’nda anlatıldığı gibi hükümdar olarak betimlenen kişinin gruba hem önde hem arkada eşlik eder biçimde yapıldığı görüldü.

Betimlenen rölyeflerde 7 tane Asur Tanrısı heykellerinin hayvanların üzerinde taşınır vaziyette olduğu görülüyor. Asur panteonunun baş ilahı Ashur bir ejderha ve boynuzlu aslanın üzerinde oturuyor. Öte yandan Ashur’un karısı Mullissu, bir aslanın üzerindeki tahtta taşınırken, aşk ve savaş tanrısı Ishtar da yine Ashur gibi bir aslanın üzerinde oturuyor. Kral II. Sargon ise geçit törenindeki bu tanrıların hem başında hem de sonunda onlara liderlik ediyor.

Irak’taki Faida kazı alanından ve bulunan rölyeflerden muhteşem görüntüler için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.