Konya Çatalhöyük’te 8 Bin Yıllık Kemik Figürü Bulundu!
Tarımın ilk izlerine tanıklık eden Çatalhöyük’te bulunan insan benzeri tasarıma sahip kemik figür, aynı bölgedeki buluntular arasında türünün ilk örneği olarak nitelendirildi.
2016 yılında yiyecek depolanan odalardan birindeki kil kabın içinde bulunan figürün analiz sonuçları bilimsel bir makale olarak geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Buna göre figür, eşek kemiğinden yapılmış ve basit olmakla birlikte çok net bir şekilde insanı tasvir etmiş. Yapımında spesifik olarak eşeğin parmak kemiği kullanılmış. Kemik cilalanmış ve çentikler atılarak şekillendirilmiş. 6 cm uzunluğundaki insan benzeri figürün üzerindeki gözle görülen çizgilerin insan gözünü betimlediği belirtilmiş.
İnsanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim birimlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya ilinin Çumra ilçesinde yer almaktadır. İlk olarak 1958 yılında keşfedilen höyükteki kazılar günümüzde de devam etmektedir. Bilimsel çalışmalar höyüğün geçmişini yaklaşık 9500 yıl öncesine tarihlendirmektedir. Yaklaşık 21 metre yüksekliğe sahip höyük bu yüksekliğine, 18 farklı yapı katında eski evlerin ömrü dolup üzerine yenileri yapılmak suretiyle ulaşmıştır. Bölgedeki yerleşim tarzı, planlama ve mimari olduça ilgi çekicidir. Tek katlı olarak kerpiç, ağaç ve kamış kullanılarak inşa edilmiş evlerin girişi, bir merdivenle desteklenerek çatıda açılan deliklerden sağlanmıştır. Evler birbirlerine bitişik nizamdır ve sokak sistemi yoktur. Yaklaşık iki bin yıllık kullanımıyla insanlığın yerleşik kentsel bir hayata geçişinin önemli bir göstergesidir. 2012 yılından beri Unesco Dünya Mirası listesindedir.
Çatalhöyük dahil Anadolu’da ilk yerleşim izlerinin görüldüğü bölgelerle ilgili daha detaylı bilgi için kaynak dökümana buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.