Homo Erectusun 100 Bin Yıl Öncesine Kadar Var Olduğu Tespit Edildi!
Yaklaşık 2 milyon yıl öncesinden var olan ve 250 bin yıl kadar önce soylarının tükendiği düşünülen modern insanın atasının, 100 bin yıl öncesine ait ayak izleri Endonezya’da bulundu.
Bilim dünyasında genel olarak modern insanın (homo sapiens) atası olduğu kabul edilen homo erectus olarak bilinen hominin (insansı) türü, 2 milyon yıl kadar önce Afrika’dan çıkarak antik dünyayaya yayılmış, Avrupa ve Asya’yı kolonize etmişti. Yaklaşık 400-250 bin yıl kadar önce ortadan kaybolduğu düşünülen bu insansı türünün son ayak izlerine, Endonezya’nın Ngandong kazı alanında rastlandı.

1,5 milyar yaşındaki homo erectus ayak izi, Kenya
Bulunan 12 tane homo erectus kafatası ve iki kaval kemiğinin, 108,000 – 117,000 yıl öncesine tarihlendirilmesiyle birlikte, homo erectusun bilinen son durağının Ngandong olduğu anlaşıldı. Latincede ‘dik duran’ anlamına gelen homo erectus, Endonezya’ya ilk kez, 1.6 milyar yıl önce zengin bitki örtüsü ve hayvan kaynakları varken adımını atmıştı. Görünen o ki 1,5 milyar yıl boyunca da orada yaşama imkanı bulmuş.

Endonezya’daki homo erectus üzerindeki araştırmaları yürüten antropolog Russell Ciochon
Kaynak: Archaeology News Network
Homo Erectus ile ilgili daha fazla bilgi için Vikipedi’den alınan aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Homo erectus’un yeryüzünde geniş bir alana dağıldığı fosil buluntularından anlaşılmaktadır. İlk fosil Endonezya’nın Cava adasında ortaya çıkarılmıştı. Daha sonra Pekin yakınlarında, Cezayir’de, Orta Afrika’da, Avrupa’da pek çok fosil bulundu. Bu fosillerin bazılarında Homo erectus ile Homo sapiens arasındaki ayrımın belirsiz hale geldiği görülür.

Homo erectus ile Homo sapiens arasındaki temel ayrımın kafatası ve diş yapılarında olduğu görülür. Homo erectus’a ait kol ve bacak kalıntıları Homo sapiens’inkine benzer ve bu benzerlik Homo erectus’un da dik yürüdüğünün bir göstergesidir. Homo erectus’un beyin hacmi Homo sapiens’in beyin hacminden daha küçüktür; ancak Homo erectus’un beyin hacminin kendisinden önceki türden daha büyük olduğu görülür.
Fosil kalıntıları Homo erectus’un kafatası boşluğunun alçak, kemiklerinin kalın olduğunu gösterir. Ama kaş kemikleri yüksektir. Alın çökük, burun, çeneler ve damak geniştir. Öte yandan Homo erectus’un dişleri, başka hiçbir insan türünde rastlanmayan ölçüde iridir. Homo erectus, ateşi kullanan ve mağaralarda barınan ilk insan türüdür.
Wikipedia