Akdeniz’de, 7.000 Yıllık, Bilinen En Eski Dalgakıran Bulundu!
İsrail’in kuzeyindeki batık sit alanındaki buluntular, 7.000 yıl önce insanların deniz seviyesinin yükselmesine karşı, yerleşimlerini korumak için duvar ördüklerini gösterdi.
Bugünkü İsrail’in kuzeyindeki Carmen Burnu’ndaki, su altında kalmış antik yerleşim birimlerinde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan dalgakıranın 100 metre uzunluğunda olduğu anlaşıldı. Uzmanlar, buluntuların o zamanki yerleşim yerini, yükselen deniz seviyesi kaynaklı yerleşim yerlerinin hasar görmesini engellemek üzere yapılmış olabileceğini tespit etti.
Günümüzdeki deniz seviyesinin altında, başka bilinen koruma duvarı benzeri Taş Devri’nden kalma bir yapıya henüz rastlanmadığına değinen uzmanlar, buluntuların bir ilk olması açısında kayda değer olduğunu ilettiler.
Birkaç yüz kişiyi barından, balıkçılık ve tarımla uğraşan 7.000 yıllık batık Tel Hreiz yerleşkesini koruma amaçlı yapıldığı düşünülen dalgakıranın yapımında, bazıları 1 metre boyutlarını ve 1000 kg’ı aşan büyük kayalar kullanılmış. ilk kurulduğunda deniz seviyesinden yüksekliğinin 3 metre civarı olduğu tahmin edilen yerleşim yerinin, sadece 100-250 yıl arası yerleşim gördüğü ve sonra terk edildiği görüldü. Buna göre de, Tel Hreiz’de yaşayanların, buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda, fırtınaların yerleşkeye zarar vermesi, dalgakıranın yerleşim yerlerini korumakta uzun süreli başarılı olamaması nedeniyle köylerini terk ettikleri tahmini yapıldı.
Kaynak: Smithsonian