Bir Deli Mavi: Salda Gölü!
İki milyar yıllık büyüleyici doğal güzellik Salda, gelecek nesillere aktarılabilecek mi?
Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde bulunan Salda Gölü, 184 metre derinliğe ve 44 kilometrekare yüz ölçüme sahiptir. İki milyon yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin edilmektedir. Özellikle sahip olduğu beyaz kumsallarla dikkat çeken göl Mars’tan gelen fotoğraflardaki yeryüzü görüntüsüyle benzerlik gösterdiği için bilim insanlarının da ilgisini çekmiştir.

İskoçya’nın Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mike Russel ve ekibi 1996’da Salda’ya gelmiş, zemin ve toprak yapısı ile ilgili 4 yıl boyunca bilimsel araştırmalarda bulunmuştur. Araştırmaların sonucunda Salda Gölü’nde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaçların, Mars’ta bulunan kaya yapısına benzediği sonucuna ulaşılmıştır. Suya muhteşem rengini veren de göl tabanını oluşturan, stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu hala devam eden bakteriyel kökenli bu beyaz kayaçlardır.

Göl aynı zamanda barındırdığı endemik türler ile uluslararası bir öneme de sahiptir. Yani eşsiz bir kuş, doğa, su canlıları ve bitki alanı. Göz kamaştırıcı manzarası, muhteşem kumsalı, Maldivler’i anımsatan görüntüsü ve maviyle yeşilin iç içe girdiği suyunda yüzme olanaklarıyla son yıllarda popülerliği artan Salda Gölü malesef bu popülerliğin kurbanı olma yolunda ilerliyor.
Bu güzelliğinin ve doğal yapısının bozulmaması için bilimsel çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken bir yer olan Salda Gölü, tarım faaliyetleri için su rejimine yapılan müdahaleler nedeniyle gölü besleyen su kaynaklarının sekteye uğratılması, yerleşim birimlerinin ve turistik tesislerin baskısı, yerleşim birimlerinin atıkları kaynaklı kirlilik gibi nedenlerle büyük bir tehdit altındadır. Son olarak, bölgenin sosyal donatılar ve çevre düzenlemesi için ihaleye çıkartılması sivil toplum kuruluşları ve doğa tutkunlarınca çok büyük bir tepki çekmiştir.