5.700 Yıllık Sakızdan Elde Edilen DNA, Sakızı Çiğneyen Antik İnsanı Tanımladı!
Danimarka’daki kazılarda bulunan ve yaklaşık 5.700 yıl öncesine tarihlenen sakızdan, eksiksiz bir şekilde elde edilen insan DNA’sı, neler neler anlatıyor inanamayacaksınız!
Huş ağacı katranı, bir kayın türü olan huş ağacının kabuklarından ısıtılarak elde edilen koyu renkli bir tür sakızdır. Ne için kullanıldığı halen tartışma konusu olan huş ağacı katranına, özellikle İskandinavya’daki kazı alanlarında sıkça rastlanır ve üzerinde çiğnendiği için bırakılmış insan dişleri gözlemlenir.

5.700 yıllık huş ağacı katranı (sakız)
Yapıştırma amaçlı kullanımı dışında, antiseptik özellikleri nedeniyle medikal amaçlı kullanılmış olabileceği de tahmin edilmektedir. İşte üzerlerinde rastlanan diş işleri, antik insanların yapıştırma amaçlı sakızı çiğneyerek yumuşatması ve kullanıma uygun hale getirmesi veya diş bakımlarında huş ağacı katranının antiseptik özelliklerinden faydalanmaları nedeniyle olabilir.
Danimarka’nın Loland adasında, mükemmel bir şekilde korunmuş olarak bulunan bir huş ağacı katranından elde edilen eksiksiz DNA, güncel çalışmalarla inanılmaz bilgiler veriyor. Sakızı 5.700 yıl önce çiğneyen kişi, nispeten koyu renkli bir tene ve kahverengi saçlara sahip mavi gözlü bir kadın. Lola ismi verilen kadın, İskandinavyalılardan daha çok Kıta Avrupası avcı-toplayıcı profiline yakın.

Ayrıca incelenen örnekte bulunan fındık ve ördek kalıntıları, Lola’nın sakızı çiğnemeden önce bunları yemiş olabileceğini gösteriyor. Araştırma sonuçları bununla da kalmıyor, Lola’nın muhtemelen laktoz intoleransına sahip olduğunu söylüyor. Bazı bakterilerin varlığı ise ağzındaki sağlık durumuna dair bilgi veriyor.