Göbeklitepe’de Bulunan Kafatası Parçaları Neye İşaret Ediyor?

Göbeklitepe’nin Üstten Görünüşü
Göbeklitepe insanlarının taşa kafası olmayan insanlar oyduklarını biliyoruz. Yeni bulgular ise, bu insanların kafataslarını da oyduklarını gösteriyor.
Şanlıurfa’nın 12 km kadar kuzeydoğusunda yer alan 11.000 yıllık Göbeklitepe, sadece arkeologların değil, 1990’larda kazıları başladığından beri tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplamaya devam ediyor.
Dünya’nın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe’de bulunan kafatası parçalarının yaşları 20 ile 50 arasında değişen, 3 farklı insana ait olduğu belirlendi. Kemiklerin üzerinde derin oyuklar, delikler ve aşı boyası izleri mevcut.

İnsan kafataslarına ait kemiklerin üzerindeki oyuklar
Kemiklerin mikroskobik analizi, kemiklerin üzerindeki izlerin ölümden kısa bir süre sonra taş aletlerle yapıldığını gösteriyor. Araştırmacıların görüşleri, kesin olmamakla birlikte bu izlerin, kafatasını asmak için yapılmış olabileceği üzerinde yoğunlaşıyor. Peki neden kafataslarını asmak istediler? Atalarını anmak için mi (kafatası kültü), düşmanlarını sergilemek için mi, yoksa dini ayinler sonrası kurbanlarını sergilemek için mi, henüz bilinmiyor.
Kaynak: Motherboard, Tech by Vise