Mısır’daki Mağarada Bulunan 12.000 Yıllık İnsan Figürlerinin Göbeklitepe ve Nevali Çori’deki Buluntularla Benzerliği Şaşırtıcı Boyutlarda!
Mısır’daki bir mağarada yeni keşfedilen ve 12 Bin yıllık olduğu tahmin edilen insan figürlerinin benzerleri Nevali Çori ve Göbeklitepe’de mevcut. Tüm bu benzerlikler, üstelik hepsinin benzer döneme tarihlenmesi sadece bir tesadüf mü?
Tarihin sıfır noktası olarak bilinen ve global arkeoloji gündemine oturan Göbeklitepe’deki sembollerin dünyanın diğer bölgelerindeki bazı sembollerle olan benzerliği, hatta aynılığı, zaman zaman büyük ilgi uyandırıyor ve bazı teorilerin geliştirilmesine yol açıyor. İşte böyle bir benzerlik geçtiğimiz günlerde Mısır’daki bir mağarada bulunan insan figürlerinin keşfiyle yeniden gündeme girmeye hazırlanıyor.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, Sina Yarımadası’nın güneyindeki bir mağarada MÖ 10 Bin yılına tarihlenen (Nevali Çori ve Göbeklitepe ile çağdaş) mağara çizimlerinin keşfedildiğini duyurdu. Bir maceraperest tarafından tesadüf eseri bulunan mağaranın 3,5 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde ve 22 metre genişliğinde olduğu bildirildi. Mağarada çok sayıda renkli çizim bulunduğu açıklandı. Bu çizimlerin bazıları mağaranın tavanında bazıları ise mağaranın zeminindeki kayaların üzerinde bulundu. Uzmanlar mağaranın içindeki çizimlerden en eskilerinin tavanda bulunanlar olduğunu ve MÖ 10 bin yılına tarihlendiğini söyledi. Çizimler koyu kırmızı renkle yapılmıştı ancak zaman içinde bir çoğunun rengi solmuştu.
Bu buluş elbetteki Mısır’ın o dönemki tarihine ışık tutması açısından çok önemli. Öte yandan tavanlarda bulunan insan figürlerinin resmediliş pozisyonunun aynısına/çok benzerine sahip ve benzer dönemlerde yapılmış Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ve Nevali Çori’de bulunmuş insan figürlerinin olması akla farklı soruları getiriyor.
12 bin yıllık Göbeklitepe’de kazılar devam ederken, yine en az 10-12 bin yıllık Nevali Çori’den ise elimizde, kent baraj suları altında kalmadan önce yapılan kurtarma çalışmaları sonucunda elde edilenler var. Şu ana kadar Göbeklitepe’de keşfedilmiş iki figürün, Mısır’da bulunan mağaradaki ellerini yukarıya kaldırmış ve görünen insan figüleriyle benzerliği görülüyor. Durum Nevali Çori’de bulunmuş olan insan figürlerinde ise çok daha fazla şaşırtıcı bir benzerlik ortaya koyuyor.
Yukarıdaki resimlerde de çok açık bir şekilde görülebileceği gibi günümüzden 10-12 bin yıl önce Şanlıurfa ve Mısır’da yaşamış olan antik insanlar, sanatlarında insanları aynı pozisyonda betimlemişler. Peki bu ne demek oluyor? Bu benzerlik, aynı inanışın bir getirisi mi? Ya da aynı kültürün insanları mı resmetti hepsini? Yoksa tüm bunlar sadece bir tesadüf mü?