Rusya’da, Mamut Kemiklerinden Yapılmış 25 Bin Yıllık Devasa Bir Yapı Ortaya Çıkartıldı!
Don nehri üzerindeki Kostenki–Borshevo bölgesinde en az 60 mamuta ait kemiklerin kullanıldığı düşünülen insan eliyle yapılmış devasa yapı bulundu!
Özellikle buzul çağına dair Avrupa’nın en zengin kazı alanlarından birisi olan ve yaklaşık 40 yıldır kazılan Kostenki’de bulunan yapı, boyutları ile diğer mamut evlerden ayrılıyor. Daire şeklindeki devasa yapının, çapı 12,5 metre ve yaklaşık olarak günümüzden 25 bin yıl önce mobil avcı toplayıcı insanlar tarafından yapıldığı düşünülüyor. Yani son buzul çağının en zirve yaptığı bir dönemde.
Yapıyı oluşturan duvarlarda yünlü mamutlara ait 51 alt çene kemiği ve 64 kafatası bulundu. Bunun yanı sıra çok az sayıda diğer hayvan kemikleri de mevcuttu. Ancak en ilginci yapılardan birinin içerisinde bulunan yakılmış odun kalıntısıydı. Yani insanlar burada ya ısınmak için ya da gıda pişirmek için ateş yakmışlardı. Az da olsa bulunan yenilebilir bitki kalıntıları da insanların burada beslendiklerini destekler nitelikteydi. Ancak tam olarak bina ne gibi bir amaçla yapılmıştı, işte bu soruya net yanıt verebilen bir kanıt yoktu.
Uzmanlar mamut kemiklerinin ağır olduğunu ve böyle bir yapının inşası için o döneme göre hem oldukça zaman hem de epeyce iş gücü gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca o kadar çok mamut nasıl bulunmuştu, belli değil. Mamut avlamak hiç de kolay bir iş değildi. Belki de kemiklerin büyük bir kısmı hali hazırda ölü hayvanlardan toplanmıştı. Belki toplu ölümler vardı. Peki 25 bin yıl önce sıcaklıkların kış aylarında -20 santigrat derecelere kadar düştüğü bir dönemde insanlar ne amaçla böyle bir yapıyı yapmak için büyük bir emek ve zaman harcamışlardı? Burayı barınma amaçlı mı kullanmışlardı? Olabilirdi, ancak gıda olarak kullanıldığını düşündüren çok sayıda hayvana ait kemikler yoktu, dolayısıyla uzun süreli barınma için kullanılmamış olmalıydı. Belki de o dönem için bulunması çok zor olan donmamış doğal tatlı su kaynakları onları cezbetmişti ve burayı geçici bir sığınak ya da su/gıda ambarı olarak kullanmışlardı. Diğer bir ihtimal ise insanların yapıyı inançları gereği ritüellerine özel olarak inşa etmiş olmasıydı. Sonuç olarak görünen o ki böyle bir yapının ne amaçla yapıldığı bizler için tam bir muamma!
Kaynak: Smithsonian Magazine
ANTİK YAZAR’dan soluksuz okuyacağınız bir POLİSİYE ROMAN!
“YÜZLERİNİ ÇEVİRDİKLERİNDE, GÖRDÜKLERİ TEK ŞEY TAŞ YIĞINIYDI!”
Fotoğraf: Payava Lahdi, MÖ 300-400, Britanya Müzesi, Likya Eserleri Koleksiyonu / 1840 yılında Charles Fellows tarafından Güneybatı Anadolu’daki Ksanthos antik kentinden sökülerek gemilerle İngiltere’ye taşınmıştır. Romanla ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.