70 Milyon Yıllık Deniz Kabuğu Sayesinde, Günlerin Eskiden 23,5 Saat Olduğu Anlaşıldı!
Evet, yanlış duymadınız! Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre 70 milyon yıl önce günler yarım saat daha kısaydı. Diğer bir deyişle dünya çok daha hızlı dönüyordu.
Günümüzde dünyamız, güneş etrafındaki 1 yıllık yolculuğunu tamamladığında 365 kez kendi etrafında dönmüş oluyor. Yani bir yılda, geceli gündüzlü 24 saatlik periyodlardan oluşan 365 gün yaşıyoruz. Acaba dünyanın varoluşundan beri bu hep böyle miydi sorusuna yanıt arıyorsanız, yeni yapılan bir araştırmaya göre bu sorunuzun yanıtı ‘hayır’ olurdu.
Bilim insanları soyu milyonlarca yıl önce tükenmiş ve günümüzden 70 milyon yıl öncesine tarihlenen bir deniz canlısı olan çift kabuklu yumuşakçalar ailesinden molüsk türüne ait kabuktaki büyüme halkalarına odaklanan yeni bir araştırma gerçekleştirdiler. Bu çalışmada kabuğun günlük büyüme halkaları geleneksel mikroskopik yöntemler yerine son teknoloji olan lazer kullanılarak çok daha doğru olarak ölçümlenebildi. Günlük büyüme halkalarının hassas ölçümlenmesi 70 milyon yıl önce günlerin günümüzdeki gibi 24 saat değil 23,5 saat uzunluğunda olduğunu gösterdi. Buna göre dünya daha hızlı dönüyordu ve güneş etrafındaki bir yıllık dönüşünde kendi etrafında toplamda 365 değil de 372 kez dönmüş oluyordu.
Umman’da günümüzün kurak topraklarında bulunan bu deniz canlısına ait kabuğun incelenmesi, bilim insanlarının o dönemin şartlarıyla ilgili başka bilgilere erişimini de sağladı. 70 milyon yıl önce tropik bir denizin sığ sularında yaklaşık 9 yıl yaşayan bu deniz yumuşakçasının döneminde okyanuslardaki su sıcaklığı kış aylarında 30 santigrat derece iken, yaz aylarında ise 40 santigrat derecelere kadar ulaşabiliyordu. Ayrıca elde edilen bulgulara göre Torreites sanchezi olarak adlandırılan bu soyu tükenmiş molüst o dönemin eko sisteminde günümüzün mercanlarının yerini tutuyordu. Bu canlıların soyu yaklaşık 66 milyon yıl kadar önce dinozorlarla birlikte tükendi.
Kaynak: Heritage Daily