Yeni Zelanda’da Keşfedilen Soyu Tükenmiş Dev Penguen Fosili 60 Milyon Yaşında!
Amatör bir paleontolog tarafından bulunan fosilin 1,60 metre boyunda ve 80 kilo ağırlığında olduğu tahmin edildi.
Bulunan fosilize olmuş kemiklerin, yaklaşık 60 milyon yıl kadar önce Yeni Zelanda kıyılarında yüzdüğü düşünülen soyu tükenmiş dev bir penguen türüne ait olduğu belirlendi. Waipara nehir yatağından bulunan kemiklerin incelenmesi sonucu penguenin muhtemelen dinozorların yok olduğu dönemden hemen sonra yaşadığı ve bir insan boyutunda olduğu anlaşıldı. Bu haliyle günümüzdeki en büyük imparator penguenlerinden bile en az 30-40 cm daha uzun ve en az iki kat daha ağır olduğu kaydedildi.
Uzmanlar, dinozorların, büyük memelilerin ve dev balıkların yok olmasıyla birlikte bu tür dev penguenlerin yaşama imkanları bulabildiğini söylüyor. Mega deniz yırtıcılarının yok olmasıyla nüfusları artan ve 30 milyon yıl kadar yaşayan bu canlıların, yine mega deniz yırtıcılarının ortaya çıkmasıyla birlikte nesillerinin tükendiği tahmin ediliyor.
Günümüzde yaşayan en büyük penguen türü imparator penguenidir. Hava sıcaklığının kışın -50 santigrat derecelere kadar düştüğü Antartika’da yaşarlar. Dondurucu soğuklara rağmen vücut sıcaklıkları yaklaşık 37 derece sıcaklığında sabit kalır. Maksimum 1,30 metre boyunda ve 60 kilo ağırlığında olurlar. Bir deniz kuşu olup, yalnızca denizlerde grup halinde görerek avlanırlar. Suyun altına dalıp 20 dakikaya kadar kalabilirler. Normalde 50 yaşlarına kadar yaşayabilen imparator penguenlerinin soyları yükselen sıcaklıklar karşısında ciddi tehdit altındadır. Özellikle vaktinden önce parçalanan buzullar nedeniyle yüzebilecek kadar büyüyemeyen penguen yavruları boğularak yaşamını yitirmektedir. Uzmanlar penguen nüfusunun bu yüzyılın sonuna kadar %50-70 oranında azalabileceğini öngörüyorlar.
Kaynak: ABC News