Okyanus Tabanının 792 Metre Altında Canlı Yaşama Rastlandı!
Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre bu buluş, dünyanın oluşumundan bu yana nasıl evrimleştiğine ve imkansız gibi görünen koşullarda bile hayatın nasıl var olduğuna dair bazı sırları ortaya çıkartabilir.
Uluslararası Okyanus Keşif Programı dahilindeki bilimsel çalışmalarda yer alan uzmanlar, Hint Okyanusu’nun tabanına inmekle kalmayıp, tabandan yaklaşık 792 metre aşağısına kadar sondajlama yaptılar. Bu çalışmalar sonrasında kayalarda; tamamen ışıksız, neredeyse yerin ve gıdanın bulunmadığı bir ortamda yaşayan küçük mikroplar olduğunu gözlemlediler. Uzmanlar, henüz yaşları hakkında bir fikirlerinin olmadığı 1 mikrometre boyutlarındaki bu küçücük canlı yaşamın, okyanus tabanının altında keşfedilmesini heyecan verici olarak nitelendirdiler. Bu araştırma böyle bir ortamda mikrobik yaşama dair yapılan ilk araştırma olarak kaydedildi.
Çalışmayı yürüten uzmanlar, okyanus tabanının altındaki ortamın ağırlıklı olarak gabro ve peridotit adı verilen silikatlı volkanik kayalardan oluştuğunu söylüyorlar. Böyle bir yapının da muhtemelen diğer gezegenlerde ve dünyanın ilk oluşumunda görülen volkanik kayaçların etkileşime girdiği gibi bazı kimyasal reaksiyonların oluşmasına imkan tanıdığını belirtiyorlar. Bu tarz heyecan verici bir keşif bir taraftan hem dünyada hem de güneş sisteminde canlı yaşama dair buluşların yapılacağı daha farklı yerler olduğunu, diğer taraftan da ortam ne kadar zor olursa olsun küçücük bir imkan dahilinde bile canlı yaşamın var olabildiğini gösteriyor.
Bu buluşu yapan uzmanların mensubu olduğu Uluslararası Okyanus Keşif Programı (IODP), uluslararası bir araştırma ortaklığıdır. Bu program dahilinde uzmanlar çok uzun yıllardır açık denizlerde ve okyanus tabanının altındaki tortu ve kayalarda kayıtlı dünya tarihi üzerine araştırmalar yapmaktadırlar.
Kaynak: Futurity.org