Dünya’nın En Soğuk Bölgesi Antarktika’da 90 Milyon Yıl Önce Tropikal Ormanların Olduğu Anlaşıldı!
Günümüzde çoğu insanın en soğuk diye bildiği Kuzey Kutbu’ndan bile daha soğuk olan Antarktika’nın iklimi bir zamanlar tropikal miydi?
İçinde ülke bulunmayan tek kıta olma özelliğindeki Antarktika’ya ilk kimin ayak bastığı konusu tartışmalı olsa da Antarktika’nın yaklaşık 200 yıllık bir araştırma sonrasında 1800’lü yıllarda keşfedildiğini söyleyebiliriz. Böylelikle öncesinde bir efsane olan Güney Kutbu’nun Antarktika dediğimiz kıtayı içine aldığı kanıtlanmıştır. Afrika’nın yarısı büyüklüğündeki bu kıta kalın buz tabakalarıyla kaplıdır ve Dünya’daki tüm buzulların %90’ından fazlasını barındırır. Hiç bir bitki türünün yaşamadığı kıtada Güney Kutbu Denizi’ndeki planktonları ve balıkları yiyerek yaşamlarını sürdüren penguenler, foklar, balinalar ve bazı kuş türleri gibi hayvanlar bulunur.
Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan Antarktika Kıtası’nın güneyde olması sizi yanıltmasın çünkü burası dünyanın en soğuk bölgesi. Hatta öyle soğuk ki sıcaklıklar çoğu kişinin dondurucu soğuklar ve buzullarla özdeşleştirdiği Kuzey Kutbu‘ndan bile ortalama 20 derece daha düşüktür. Yıl genelinde -50 santigrat derecelere sahip bölgede en düşük sıcaklıklar -70-80 santigrat derecelere kadar düşerken yazın bile sıcaklığı ortalama -20 santigrat derecelerde seyretmektedir. Dünyanın en büyük buzdolabı ve en kurak bölgesi olarak bilinen kıtanın bazı bölgelerine 2 milyon yıldır yağmurun veya karın yağmadığı biliniyor. Yani bir nevi Dünya’nın en büyük çölü diyebileceğimiz en az 40 milyon yıldır üzerindeki buzulları barındırdığı öngörülen Antarktika’nın bir zamanlar tropikal ormanlara ev sahipliği yaptığını düşünmek inanılması oldukça güç gelse de yapılan araştırmalar hava ve iklim koşullarının 90 milyon yıl önce bambaşka olduğunu gösteriyor.
Nature isimli bilim dergisinde yayımlanan bir makaleye göre bilim insanlarının Antarktika buzullarının altında buldukları 83-92 milyon yıl öncesine tarihlendirilen bir toprak parçası, bölgenin milyonlarca yıl önceki eko sisteminin tropikal olarak adlandırılabileceğini ve nemi seven yağmur ormanlarına ev sahipliği yapmış olabileceğini gösteriyor. Bulunan örneklerin incelenmesi sonrası uzmanlar farklı çeşitlerde bitkilerin yetiştiği sulak ve nemli bir ortamdan bahsetmenin mümkün olduğunu söylüyorlar. Tahminlerine göre yaklaşık 90 milyon yıl kadar önce Antarktika’daki hava sıcaklıkları 20 santigrat derecelerdeydi.
Bilim insanları ayrıca Antarktika’nın eko sistemiyle ilgili ulaştıkları bu yeni veriler ışığında o günün şartlarında Dünya’nın genelindeki hava koşullarını tahmin etmeye yönelik bir simülasyon yaptılar. Buna göre dinozorlar tarafından hüküm sürülen Dünya’da hava sıcaklıklarının çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiler. Bunun yanında karbondioksit seviyelerinin ise günümüz koşullarından en az 2-3 kat daha fazla olduğu sonucuna ulaştılar.
Kaynak: Discover Magazine