Ürdün’ün Gizemli Jeoglifleri, Ünlü Nazca Çizgilerinden 6.000 Yıl Daha Eski!
Ürdün’ün kuzeydoğusunda yer alan Kara Çöl’deki tekerlek şeklini andıran jeogliflerden iki tanesinin 8.500 yaşında olduğu bildirildi.
Jeoglifler, taşlar yardımıyla insan eliyle oluşturulmuş yeryüzü motifileri olarak tanımlanmıştır. Peru dahil dünyanın çeşitli yerlerinde görülmüştür. Orta Doğu’da ise Suriye’den Ürdün’e, Suudi Arabistan’dan Yemen’e kadar farklı şekillerde jeoglifler olduğu biliniyordu. Ancak Ürdün’de yer alan Kara Çöl’deki Wadi Wisad bölgesindeki iki devasa jeoglifin, Optik Uyarmalı Lüminesans adı verilen yeni bir teknikle incelenmesi sonucu M.Ö. 6.500 yılında yapılmış olduğu ortaya çıktı. Bu yeni teknik, jeogliflerin ilk kez ne zaman gün ışığına maruz kalmaya başladığını belirliyor. Öte yandan, zeminden bakıldığında neredeyse görünmez olan bu yapıların halen neden yapıldığı kesin olarak bilinmiyor.

Tekerlek şeklinde jeoglifler, Ürdün
İlk kez 1. Dünya Savaşı sırasında pilotlar tarafından fark edilen Orta Doğu Jeogliflerine, Bedeviler Eski Adamın Eserleri diyorlar. Ürdün’deki tekerleği andıran jeogliflere ise Çöl Uçurtmaları da deniyor. Astrolojik anlamlarının bulunduğu, kısmen de yer tayin etmek için kullanıldığı öne sürülen taştan yapılan duvarların oluşturduğu şekiller, onlarca metreden başlayıp bir kaç kilometreye kadar uzanıyor.

Tekerlek şekli dışında, uçurtma, kıvrımlı duvarlar ve sarkıtlar gibi şekillerde de rastlanılan Orta Doğu jeogliflerinin neredeyse tamamına yakını sadece havadan, yani belli bir yükseklikten bakıldığında görülebiliyor. Uzmanlar, dünya çapında uzaydan bile görülebilen 260’ın üzerinde jeoglif olduğunu söylüyorlar. Dünya’da, binlerce yıl öncesine tarihlendirilen jeogliflerin, o zamanın insanlarının hangi ihtiyacına yönelik yapıldığı ve insanların neden gökyüzünden bakıldığında görülebilen çizimler yapma ihtiyacı duyduğu ise hala gizemini koruyor.

Kaynak: Archaeology World