Çankırı’daki 5.000 Yıllık Tuz Mağarasına, Milyonlarca Yıl Önce Yaşayan Hayvanların Kabartması Yapılıyor.
Çankırı’da yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasının duvarlarına, “Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi”nde kalıntılarına ulaşılan hayvanların kabartmasının işlenmesi için çalışma yürütülüyor.
Çorakyerler ismiyle bilinen omurgalı fosil yatağı, Çankırı’nın Yapraklı yolu üzerinde ilk kez 1970’li yıllarda keşfedilen Türkiye’nin en zengin fosil mekanlarından birisidir. Yapılan çalışmalarda 8 milyon yıl öncesine kadar tarihlendirilen at giller, et yiyiciler, gergedangiller, hortumlular, boynuzlugiller, zürafagiller ve domuzgiller gibi hayvan familyalarına ait antik hayvanların fosilleri ortaya çıkartılmıştır.

Öte yandan asırlardır tuz üretilen Çankırı tuz mağarasında, yıllarca devam eden üretim sonucu oluşan galeriler belli temalar oluşturularak ziyaretçilerin beğenisine hazırlanmaktadır. Çankırı tuz mağarasını turizme açma projesi kapsamında, mağara duvarlarına, 1997 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü başkanlığında yürütülen ve “Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi”nde kalıntılarına ulaşılan kılıç dişli kaplan, su samuru, üç dişli fil, kısa boyunlu zürafa gibi hayvan türlerinin kabartmasının yapılması üzerinde çalışılmaktadır.

Yerin 150 metre altındaki mağaranın, milyonlarca yıl önce yaşayan hayvan türleri kullanılarak sanatsal çalışmalarla adeta bir sanat atölyesine çevrilmesi ile Çankırı’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin artması bekleniyor. Çankırı’nın tanıtımına katkı sağlayacak proje kapsamında mağaranın bir kısmı sağlık, bir kısmı da kültür alanı olarak hizmete sunulacak.


