Üç Kutsal Kitapta Adı Geçen AHİT SANDIĞI Bulundu mu?
Kudüs yakınlarındaki 3.100 yıllık bir tapınakta sürdürülen kazılar, binlerce yıldır aranan ve Musa Peygamber tarafından 10 emir tabletlerinin saklanması için yapıldığına inanılan sandığa ulaşılmasını sağlayabilecek mi?
Akasya ağacından yapıldığına ve bir zamanlar Kudüs’teki Süleyman Mabedi’nde muhafaza edildiğine inanılan ahit sandığının, bazı kaynaklara göre Beth Shemesh insanlarınca görüldüğü ve taş bir masanın üzerinde konumlandığına inanılır. İncil’de de adı geçen Kudüs’teki Beth Shemesh bölgesinde yer alan kazılarda bulunan özel bir taş masa, bu nedenle ahit sandığının bir zamanlar o masa üzerinde duruyor olma ihtimalini akıllara getirmiştir.
Arkeologlar, dini törenler için kullanıldığı kesin olarak tespit edilen alanda bulunan taş masanın, Hazreti Musa’nın Sina Dağı’nda, Tanrı’dan aldığına inanılan 10 emir tabletlerinin saklandığı ahit sandığının üzerine konulduğu masa olup olmadığını arkeolojik olarak kanıtlamanın mümkün olmadığını söylüyorlar.
Bugün uzmanlar tarafından İncil’in farklı zamanlarda, farklı kişiler tarafından yazıldığı kabul ediliyor. Peki bu kadar zaman içerisinde, ağızdan ağıza, tarihsel gerçeklerin ne kadarı kaleme alındı, bunun bilinmesinin çok zor olduğu düşünülüyor. Davut’la Süleyman’ın Krallıkları var mıydı, Yahudiler gerçekten Mısır’dan kaçmak zorunda kalmışlar mıydı, Ahit Sandığı sadece bir inanıştan mı ibaretti, bütün bu soruların yanıtlarına arkeolojik olarak cevap verilemese de, bu konular akılları kurcalamaya ve filmlere, kitaplara, komplo teorilerine konu olmaya devam edecek gibi görünüyor.