Arkeologlar, Mısır’da Büyük Bir Horus Heykeli Buldular!
Mısır’ın güneyindeki tapınaklar şehri Luxor’da, Kral Amenhotep III tapınağının restorasyon ve kurtarma çalışmaları esnasında 1,85 metre boyunda tanrı Horus heykeli bulundu.
Mısır Tarihi Eserler Bakanlığının izniyle, Mısırlı ve Alman arkeologlar tarafından yürütülen, antik depremlerle yıkılmış Kral Amenhotep III Tapınağını ayağa kaldırma çalışmalarında, gökyüzünü ve güneşi simgeleyen antik Mısır tanrısı Horus’u betimleyen mermer heykel ortaya çıkartıldı. Genel olarak iyi kondüsyonda olduğu söylenen heykelin kolları ve bacakları kırılmış durumda. Heykelin, M.Ö. 3.000’lerki büyük depremde yıkılan Kral Amenhotep III Tapınağıyla birlikte zarar görmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Siyah mermerden yapılma, bilimsel, artistik ve arkeolojik değere sahip heykelin önce kayıp parçaları aranacak, sonra da restorasyon işlemlerine geçilecek.
Çok sayıda tanrının bulunduğu Antik Mısır panteonundaki önemli yere sahip tanrılardan birisi olan Osiris‘in oğlu olduğu rivayet edilen Horus, şahin başlı tanrı olarak bilinir. Firavunlar kendilerini Horus’un dünyadaki temsilcisi olarak görür. Bu da bize Horus’un Antik Mısır dinindeki önemini gösterir. Keskin gözleri Horus’un gözleri kavramını doğurmuştur. Horus’un gözü herşeyi bilen, gören göz olarak bilinir. Ayrıca Antik Mısır’da şifa kaynağı olarak kullanılır. Kültürümüzdeki nazar boncuğunun kaynağının Horus’un gözü olduğu söylenir.

Kaynak: Curiosmos