Dünyanın Bilinen En Eski Ahşap Yapısı Çek Cumhuriyeti’nde Bulundu!
Taş Devrinden kalma kuyunun bilinen en eski insan yapımı ahşap yapı olduğu ve MÖ 5.500 yılına tarihlendiği bildirildi.
İnsanlık tarihinin eski zamanlarından kalma ahşap yapılara pek fazla rastlanmaz. Çünkü ahşap zamanla bozulur ve yok olur. Ancak Çek Cumhuriyeti’nde bulunan ahşaptan yapılmış kuyu nadir örnekler arasına girmeye aday.

Çek Cumhuriyeti’nde Bulunan Ahşap Kuyu
Ostrov kenti yakınlarında yeni bir otoyol inşası sırasında keşfedilen buluntulara kurtarma kazısı yapıldı. Uzmanlar 80 metre genişliğindeki buluntuyu toprağın altından, gayet iyi durumda olarak kurtarmayı başardı. İncelemeler sonrası buluntunun, Taş Devrinde kullanılmış bir su kuyusunun duvarlarını çevreleyen bir parça olduğu anlaşıldı. Uzmanlar, kuyunun teknik bilgi birikimine sahip insanlarca döneme göre ileri sayılabilecek aletler kullanılarak yapıldığı bilgisini verdi.
Neredeyse mükemmel durumda olan meşe ağacından yapıldığı anlaşılan yapıya ağaç halkaları üzerinden yaş tayini yöntemi uygulandı. Ağaçların gövdesine her yıl bir halka eklendiği gerçeği üzerine temellenen bu yöntemle özel bir alet vasıtasıyla ağaçtaki halkaların toplam sayısı hesaplandı. Detaylı hesaplamalar ağacın yaşını yaklaşık 7.500 olarak verdi. Böylelikle bulunan ahşap kuyu bilinen en eski insan yapımı ahşap yapı olarak kayda geçti.

Bulunan kuyunun gerçekte nasıl göründüğüne dair bir örnek
Araştırmaların devamında su kuyusunun yapımında meşe ağacına ek olarak fındık ağacı da kullanıldığı ve bunların yerel ormanlardan temin edildiği anlaşıldı. Gerek işçilik gerek kullanılan teknik dolayısıyla kuyuyu yapan bölgenin ilk çiftçilerinin oldukça sofistike insanlar olduğu sonucuna varıldı.
Kaynak: Ancient Origins
Dünyada hala yaşayan en eski ağaçlarla ilgili bir yazı okumak isterseniz buraya tıklayınız.