Bilim Adamları, 28.000 Yaşındaki Mamutun Hücrelerini Yeniden Uyandırdılar!
Bir buzul çağı ikonu olan yünlü mamutun hücre çekirdeği, bir farenin yumurta hücresine aşılandı.
Yuka ismi verilen yünlü mamut, 2010 yılında Siberya’nın donmuş toprağında mükemmel bir şekilde korunmuş olarak bulunmuştu. Yuka’nın kas dokusundan ve kemik iliğinden elde edilen parçalar üzerinden araştırma yapan uzmanlar, bir farenin yumurta hücresine yapılan aşılama sonrasında kısa süreli ve kısmen de olsa biyolojik aktivite sağlamayı başardılar.
Araştırmada, hücre çekirdeği inkübe edildikten sonra az da olsa gözlemlenen aktivite hücre bölünmesine yol açmasa da, hücre bölünmesinin öncüsü olarak nitelendirilebilecek bazı aşamalar kaydedildiği görüldü. Araştırma sonucu, tam olarak çekirdeğin, hücre bölünmesini sağlayacak kadar aktive olmamasına rağmen, yünlü mamutun hücre çekirdeğinin geçen 28.000 yıl boyunca en azından kısmen korunmuş olduğunu gösterdi.
Daha önce bu tarz deneylerde hiç bir hücresel aktivite görülmemiş olması, ancak bu denemede bilim insanlarının aşama kaydetmesi, nesli tükenmiş canlıların geri döndürülmesi hayallerinin gerçekleşmesi için büyük bir adım olarak nitelendirildi. Daha iyi korunmuş bir hücre çekirdeği ve daha ileri teknolojilerle ilerde çok daha gözle görülür, hayal olarak nitelendirilen sonuçlar alınabileceği kaydedildi.
Archaeology World