Kayıp Roma Kalesi, Yalova Açıklarında Sular Altında Bulundu!
Kayıp Roma Kalesi, Yalova Açıklarında Suların Altında Bulundu!
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile yapılan ve bu yıl ikinci yılında olan Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması kapsamında, Yalova’nın Altınova ilçesinin açıklarında, denizin altında çok önemli bulgulara rastlandı.
Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve toplam 5 yıl sürecek olan araştırmalarda, Altınova ilçesinde bulunan hersek lagününde, yaklaşık 3,5 metre derinlikte bulunan kalıntıların, kayıp Roma Kalesi olan Kibatos olduğu bildirildi. Altınova ilçesi sınırlarında yer alan ve zamanında bir Roma kenti olan Helenapolis Antik Kenti’nde bulunduğu bilinen Kibatos kalesinin, 70 x 60 metre ölçülerinde olduğu aktarıldı.
Doğu Romalıların Kibatos/Cibatos, Haçlıların ise Civetot/Civitot olarak adlandırdıkları kalenin bulunmasının, hem Selçuklu tarihi hem de arkeoloji açısından büyük önem taşıdığına değinen uzmanlar detaylı araştırmaların önümüzdeki 3 yıl boyunca da süreceğini söylediler.
Bölgedeki balıkçı ve midyecilerin kalıntılar üzerine söylemleriyle hız kazanan çalışmalarda gelinen noktada bulunan Kibatos Kalesi’nin, Doğu Roma İmparatoru I. Aleksios tarafından bir haçlı ordusu grubuna tahsis edildiği biliniyor. Papa’nın çağrısıyla düzenli ordu dışında halktan da aldığı destekle çoğalan haçlı gruplarından bir tanesi 1.096 yılında Konstantinopolis’e (İstanbul) gelir. Ancak disiplinsiz olan bu grup, düzenli haçı askeri gücünden değildir ve problem çıkartmaya başlar. Doğu Roma İmparatoru, onları İstanbul’dan uzaklaştırmak için Helenapolis’e gönderir. Nikomedya’yı (İzmit) geçen grup Hereke Kalesi’nin karşısında kalan Yalova Altınova’daki Kibatos kalesine yerleşir. Anadolu Selçuklu Devleti’ne karşı, bazı kaynaklarda Drakon Savaşı olarak geçen Kırk geçit muharebesinde savaşan Haçlıların, Selçuklulardan kaçarak Kibatos Kalesi’ne sığındığı bilinir.