Dolmabahçe Sarayı’nın Duvarlarına Saklanmış Asırlık Sırlar, Restorasyonla Gün Yüzüne Çıktı!
Milli Saraylar Restorasyon Daire Başkanlığı tarafından aylardır Dolmabahçe Sarayı’nda restorasyon çalışmaları yapılıyordu. Çalışmalar esnasında sıvaların ardında 100 yıllık Osmanlıca ve Fransızca gazeteler bulundu.
Gazete parçaları, Dolmabahçe Sarayı’nın özellikle yabancı elçilerin kabul edildiği salon olarak bilinen 32 numaralı Süfera salonunda, sıva ve boya altı çalışmaları yapılırken kapı kasasının sıva ile dolgu yapılmış bölümünde bulundu. Gazetelerin o zamanki restorasyon çalışmaları esnasında dolgu malzemesi olarak kullanılmış olduğu belirtildi.
Uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonrası gazetelerden Fransızca olanı 1917 yılına, Osmanlıca olanı ise 1910-1912 yılları arasına tarihlendirildi. Osmanlıca olan gazetelerde, Osmanlı’nın ilk uçakları olan Osmanlı ve Prens Celaleddin uçaklarının Beyrut’tan Şam’a yaptığı uçuşlarla ilgili bilgi içerdiği belirtildi.
Restorasyonlar esnasında bir diğer şaşırtıcı bulgu da sıvalar kazıldıktan sonra altta kalan astarın üzerinde bulundu. Yıllar içinde yapılmış farklı farklı boya katmanlarının ayıklanması sırasında ortaya çıkan bir adam portresi çizimini andıran görüntünün, muhtemelen en az 100 yıl önce, görevleri tavan ve duvarları kabartmalar ve resimlerle süslemek olan kalemkarlar tarafından yapıldığı kaydedildi.
Dolmabahçe Sarayı’nın inşasına 1842 yılında Padişah Sultan Abdülmecid zamanında başlanmış ve saray 7 Haziran 1856 yılında kullanıma açılmıştır. Üç ana bölümden oluşur. Mabeyn-i Hümayun (Selamlık) bölümü devletin yönetim işleri, Muayede Salonu (Tören Salonu) devlet törenleri ve Harem-i Hümayun ise padişah ve ailesinin özel yaşamı için ayrılmıştır. Bodrumla birlikte bina toplam üç katlıdır, 285 odaya ve 43 salona sahiptir. Mimarisi, batının barok ve rokoko tarzından esinlenilerek oluşturulmuştur. En ihtişamlı bölümü tören salonudur. Ayrıca sarayın giriş kapıları oldukça heybetlidir. Sarayı, kapıları ve mimarisi dışında görkemli kılan diğer bir unsur mobilyalar, perdeler, halılar, tablolar gibi iç dekorasyonudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini yumduğu oda çok özeldir ve olduğu gibi korunmaktadır. Saray, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden günümüze kalan en önemli yapıdır.
Dolmabahçe Sarayı ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.