3 Bin Yaşındaki Mumyayı Konuşturdular!
İngiltere’deki Leeds Şehir Müzesi’nde bulunan Mısırlı mumya Nesyamun’un sesi, elektronik mühendislerinin çalışmasıyla yeniden hayat buldu.
Nesyamun isimli mumya, MÖ 11. yy’ın başlarında firavun Rameses XI zamanında yaşamış bir din görevlisiydi. Mısır’daki kazılarda 1824 yılında ortaya çıkartıldı ve üzerinde araştırmalar yapıldı. Öldüğünde yaklaşık 50 yaşlarında olduğu tahmin edildi. Önce uzmanlar boğulma nedeniyle öldüğünü düşündüler, çünkü dili ağzından dışarıya doğru çıkıktı. Ancak boynunda bunu destekleyecek kırıklar yoktu. Detaylı araştırmalarda aslında Nesyamun’un bir böceğin ısırığına verdiği aşırı tepki ve alerjik reaksiyon sonucu ölmüş olduğu daha yüksek olasılık olarak kabul edildi.
Günümüzde Leeds şehrindeki müzede sergilenmekte olan Nesyamun üzerindeki araştırmalar bitmedi. Bilim insanları son teknoloji cihazlarla Nesyamun’a ses vermeyi başardılar. Mezarında ölmüş olduğu haldeyken üretebileceği bir sesi 3 boyutlu işleyerek yeniden üreten araştırmacılar, araştırma sonuçlarını Scientific Reports isimli dergide yayınladılar.
Araştırmacılar önce Nesyamun’un ses yolunu bir takım bilgisayarlı tomografi testlerine tabi tuttular. Ancak mumyanın yumuşak damak dokusu yoktu ve dili oldukça buruşmuştu. Onlar da modellemelerini elektronik bir gırtlağa ve hoparlöre bağladılar. Böylelikle mumyanın ses üretim yolu filtreleri, elektronik gırtlaktan geçerek mumyanın sesine dönüşmüş oldu. Üretilen sesin günümüzdeki ortalama erkek sesine göre oldukça tiz olduğu görüldü. Elbette Nesyamun henüz konuşturulamadı. Sadece gerçekte sesinin neye benzediğinin bir modellemesi yapılabildi. Yine de araştırmacılar bu çalışmayı, hem müzeye gelen ziyaretçilere 3 bin yıl öncesinden gelen bir sesi duyma fırsatı sağlayarak ilgi çekici olması, hem de ileride ölmüş insanlardan konuşma üretilmesini sağlayacak çalışmalara temel oluşturabilmesi açısından oldukça önemli olarak değerlendirdiler.