Denizli’de 9 Milyon Yıllık Fosiller Bulundu!
2019 yılının Eylül ayında üçüncüsü tamamlanan Denizli Yüzey Araştırmaları’nda, mamut ve gergedan gibi hayvanların fosilleri bulundu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy, Ege ve Pamukkale Üniversitelerine ek olarak Paris Doğa Tarihi Müzesi’nden çok sayıda uzmanın katılımıyla, Denizli ve ilçelerinde gerçekleştirilen fosil kazıları kapsamında iki farklı döneme ait hayvan fosillerine ulaşıldı. Son çalışmalarda toplam 8 farklı hayvan türünü gün yüzüne çıkartan uzmanlar, buldukları 3 boynuzlugil ve bir zürafagili yaklaşık 7-9 milyon yıl öncesine, at, geyik, gergedan ve mamut fosillerini ise 1,2 milyon yıl öncesine tarihlendirdiler.

Çalışmaların insan ve hayvanlar arasındaki etkileşimin ortaya konulması ve Denizli’nin turizmi bakımından önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, üçüncüsü tamamlanan araştırmalarda tarih öncesi hayvanlara ait toplam 22 adete ulaşan fosil sayısıyla birlikte buluntuların özel bir müze projesi kapsamında halka sunulmasının gerekliliğine değindiler.

Yetkililer bulunan 1,2 milyon yaşındaki geyik, gergedan, at ve mamut gibi hayvanların, Denizli’de bulunan Anadolu’nun en eski insansı kafatasıyla aynı yaşta olduğunu hatırlatarak, Denizli’nin fosil açısından önemini vurguladılar. Çalışmaların 2020 yılında Tavas ilçesi ağırlıklı olacak şekilde devam edeceği bildirildi.
Daha önce 2002 yılında Denizli’nin Honaz ilçesi Kocabaş mahallesinde bir işçi tarafından mermer ocağında bulunan kafatasının, Homo erectus türündeki insansı canlıya ait olduğu belirlenmişti. Fransa’nın Marsilya Üniversitesince yapılan testlerle 1,2 milyon yaşında olduğu kanıtlanan ve Denizli Adamı olarak adlandırılan fosil, Anadolu’nun en eski insansı fosili olarak kayıtlara geçmişti.
