Bir Araba Büyüklüğünde 7 Milyon Yaşında Devasa Kaplumbağa Fosili Bulundu!
Bilim insanlarının Güney Amerika’da keşfettiği dev su kaplumbağasının sadece kabuğunun yaklaşık 3 metre boyutlarında olduğu belirlendi.
Güney Amerika’nın tropikal bölgeleri özellikle fosillerdeki hayvan çeşitliliği açısından bilime çok zengin bir alt yapı sunuyor. Venezuela ve Kolombiya’nın yok olmuş zengin faunasının günümüze taşınan zenginliği sayesinde özellikle soyu tükenmiş dev timsahlar, kemirgenler ve kaplumbağalar hakkında çok daha fazla bilgiye ulaşabiliyoruz. Şu an bir çöl olan topraklarda 5-10 milyon yıl önce yaşamış canlıların fosilleri, teknoloji ve bilimin ilerleyişi sayesinde geçmişe ışık tutuyor.
İşte böyle yeni keşiflerden bir tanesi de Stupendemys geographicus isimli bir tatlı su kaplumbağa türü ile ilgili gerçekleşti. Zürih Üniversitesi bilim insanları Kolombiya’nın Tatacoa Çölü ile Venezuela’nın Urumaco bölgesinde bu türe ait fosillere rastladı. Bunlardan bir tanesi boyu 3 metreyi bulan kaplumbağa kabuğuydu. Yapılan incelemeler sonrasında kabuğun ait olduğu kaplumbağanın 1,145 kg ağırlığında ve toplam boyunun 4 metre uzunluğunda olduğu tahmin edildi.
Araştırmacılara göre Stupendemys geographicus türü kaplumbağalar nehir ve göllerde dev timsahlarla birlikte yaşıyor, daha küçük hayvanları ve otları yiyerek besleniyorlardı. Gün yüzüne çıkartılan tüm fosillerden yola çıkarak bu türün erkeklerinin özellikle diğer dev canlılarla başa çıkabilmesi için kabuklarının iki yanında boynuzlarının olduğu tahmin edildi. Fosillerin bulunduğu bölgede aynı zamanda Güney Amerika’ya özgü dev timsahlara da rastlandı. Uzmanlar bu dev timsahların muhtemelen kaplumbağaları avladıklarını, kaplumbağa kabuklarındaki ısırık izlerinin de bunun kanıtı olduğunu düşündüklerini kaydettiler.
Fosilin bulunuşu, kaplumbağanın modellemeleri ve gerçek görüntüleri için aşağıdaki videoyu oynatınız.