Mumyalar Hakkında En İlginç 10 Gerçek!
1- Kral II. Ramses bir pasaportu olan ilk mumya idi. Pasaportundaki meslek bölümünde ‘Kral’ yazıyordu.
2- Antik Mısır’da, mumyalama işleminden önce vücudun sol tarafına büyükçe bir kesik atılır ve kalp hariç bütün iç organlar çıkartılırdı.
3- Dünyanın en popüler mumyası Rus politikacı, devrimci ve 1917 Bolşevik devriminin önderi Vladimir Lenin’dir. Lenin’in mumyası Moskova’da milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamıştır.

4- En eski korunmuş mumya, Alp Buzullarında bulunan ve 5.300 yılı aşkın bir süre önce öldüğü belirlenen buz adam Ötzi’dir.

5- Dünyanın en iyi korunmuş mumyası, Çin’de bulunan Xin Zhui isimli bir kadına aittir. Bulunduğunda, 2000 yıl önce ölmüş olmasına rağmen, hala iç organları, saçları, yumuşak derisi, A grubu kanı ve tüm uzuvları yerli yerindeydi.

6- Mısırlılar mumyalama işlemini, ölüm sonrası mutlu bir yaşamın anahtarı olarak görüyorlardı.
7- Mumyaların modern teknoloji sayesinde incelenmesi, antik insanların mide ülseri, prostat kanseri, atardamar tıkanıklıkları, malnütrisyon, çiçek ve sinüzit gibi günümüzde de olan hastalıklardan muzdarip olduğunu göstermiştir.
8- Antik mısırda vücudun mumyalanması işlemi yaklaşık 40 gün sürerdi. Bu süreç içerisinde, mumyalamanın getirdiği su kaybı nedeniyle vücut, ağırlığının %75’ini kaybederdi.
9- En ünlü çocuk mumyalardan biri iki yaşında ölen Rosalia Lombardo‘dur. Sicilya’da 1920 yılında zatürreden ölen Rosalia, babası tarafından mumyalattırılmıştır.

10- Tutankamon’un mezarını keşfeden ve ilgili kazılarda sponsor olan İngiliz Lord Carnarvon’un, mezarın açılmasından sadece bir kaç hafta sonra zehirli bir sineğin ısırığından ötürü saatler içerisinde ölmesi “Mumyanın Laneti” inanışını tetiklemiştir.
