Avustralya’da 7 Milyar Yaşında Yıldız Tozu Bulundu!
Dünyamız üzerinde bulunan en eski materyal olarak kayda geçen ve güneşten bile daha yaşlı olan yıldız tozu, 50 yıl önce Avustralya’ya düşen meteoritin detaylı incelenmesi sonucu ortaya çıkartıldı.
Her yıldızın belli bir yaşam süresi vardır. Uzaydaki gaz ve toz bulutlarının doğru koşullarda birleşmesi, yoğun moleküllü parçacıkların çökmesi ve ısınmasıyla oluşurlar. Milyonlarca hatta milyarlarca yıl yanabilirler ancak yaşam süreleri bittiğinde, yani yıldızın ölümü gerçekleştiğinde yine toz parçacıklarına dönüşürler. Güneş öncesi parçacık olarak da adlandırılan bu toz parçacıkları uzaya yayılarak yeni yıldızlar, gezegenler, uydular ve göktaşları oluştururlar.

Dünyaya çarpmak üzere olan bir meteor ilüstrasyonu
Bilimsel araştırmalara göre Güneş’in 4,6 milyar, Dünya’nın ise 4,5 milyar yaşında olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar dünyaya düşen meteorlar üzerinde yapılan araştırmalarda rastlanan yıldız tozlarının en eskisi ise 5 milyar yıl öncesine tarihlenebilmişti. Ancak Amerikalı ve İsviçreli araştırmacıların, 1969 yılında Avustralya’ya düşen meteordaki araştırmaları sayesinde dünyada bulunan en eski maddeye ulaşıldı.

‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ dergisinde yayımlanan akademik bir makaleye göre Murchison ismi verilen göktaşındaki yaklaşık 40 kadar mineral parçacığının gerçek yıldız tozu olduğu anlaşıldı. Yıldız tozlarının, uzay boşluğunda ne kadar uzun süre kozmik ışınlara maruz kaldığı araştırıldı ve yaşlarının 5-7 Milyar arasında değiştiği saptandı. Böylelikle Dünya’da bulunan en eski yıldız tozları olarak kayda geçmiş oldular.

Murchison meteoritinden elde edilen yıldız tozu parçacığının elektron mikroskobu ile görünümü
Bu konu hakkında yayımlanan bilimsel akademik makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.