Taşlaşmış Şehir Pompeii’de Hiç Kullanılamamış Roma Hamamı Gün Yüzüne Çıkartıldı!
M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu içindeki insanlarla birlikte yok olan antik Roma Kenti Pompeii, yeni keşiflerini misafirlerine sundu!
İtalya’nın Napoli şehrine 25 km uzaklıktaki ünlü Roma Antik Kenti Pompeii’de devam eden kazılar neticesinde, yapımı devam etmekte olan, ancak yanardağın patlaması sonucu henüz Pompeii halkının hizmetine sunulamadan lavların altında kalan hamamda arkeolojik çalışmalar tamamlandı ve ziyaretçilere açıldı.
Hamamı yapan mimarların, Roma’daki İmparator Neron’un hamamından esinlenmiş oldukları görüldü. Ayrıca şehrin küçük ve kalabalık diğer hamamlarına alternatif olarak, burasının daha geniş, aydınlık ve lüks alanlarıyla yalnızca zenginlere hitap etmek için tasarlandığı, ancak misafirlerine hizmet veremeden lavların altında kaldığı ortaya çıktı.
Hamamın restorasyonu esnasında kazı ekibi, bir çocuk iskeletine de rastladı. Uzmanlar iskeletin, muhtemelen yanardağın lavlarından kaçarak, korunmak için buraya sığınmış, 8-10 yaşlarında bir çocuğa ait olduğunu belirttiler.
Geçen yıl bir evin yatak odasında bulunan, Yunan mitolojisinde tanrı Zeus’un, kuğu kılığına girerek kraliçe Leda’yı baştan çıkarttığı miti anlatan fresk de, roma hamamıyla birlikte ziyarete açılan diğer önemli bir Pompeii buluntusuydu.
Pompeii Antik Kenti, Vezüv Yanardağı patlayana kadar, 20.000’e yaklaşan nüfüsuyla birlikte Roma İmparatorluğu‘nun en önemli şehirlerinden birisi ve ticari başkentiydi. Zevki sefa içinde yaşayan asiller ve onlara hizmet eden kölelerin yaşadığı kent, M.S 79 yılındaki Vezüv patlamasında lavların altında kalmıştı. Yanardağın püskürttüğü volkanik tuzların sertleşmesi sonucu içinde kaçamadan ölen 2.000 civarı insan ve tüm yapılarıyla birlikte lavlar altında kalan şehir, bu sayede kendini günümüze kadar mükemmel şekilde korumayı başardı.
Kaynak: Archaeology News Network