Almanya’da Arkeologlar 2,5 Metre Uzunluğunda Mamut Fildişi Buldular!
Uzmanlar tarafından sıradışı ve nadir olarak değerlendirilen büyüklükteki fildişi, Almanya’nın Baverya eyaletinde tesadüfen bulundu.
Alman arkeologlar, Baverya eyaletindeki Regensburg şehrinin güneydoğusunda 15. yy’dan kalma bir ortaçağ kentinin kalıntılarını ortaya çıkartmak amacıyla kazılar gerçekleştiriyorlardı. Bu çalışmalar esnasında tesadüfen ortaya çıkarttıkları devasa büyüklükteki eksiksiz mamut dişi çok büyük heyecan yarattı.
Baverya’da mamutların, soyları tükenmeden önce yaklaşık günümüzden 20 bin yıl öncesine kadar yaşadıkları biliniyor. Henüz testler tamamlanamadığı için detaylı bilgiler verilemiyor olsa da fildişinin yetişkin bir mamuta ait olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca yine fildişinin bulunduğu alana yakın bir yerde bulunan diğer kemiklerin de aynı mamuta ait olabileceği üzerinde duruluyor. Uzmanlar çok uzun bir süre boyunca fildişinin suyun altında kaldığını bu nedenle günümüze kadar mükemmel bir şekilde korunarak ulaşabildiğini söylüyorlar. Son buzul çağından kalma mamut kalıntılarına dair radyokarbon analizleri yapıldıktan sonra daha fazla bilgiye ulaşılabilinecek. Ayrıca kalıntılar, üzerlerinde stabilizasyon ve koruma çalışmaları titizlikle tamamlandıktan sonra müzede sergilenecekler.
Arkeolojik kazı çalışmaları koronavirüs sebebiyle bir çok ülkede durdurulmuş olsa da koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarının çok düşük olduğu Almaya’da, çalışmalar güvenli mesafe önlemleri alınarak devam ediyor.
Filgiller familyasından olan bu görkemli hayvanların çoğunun nesli günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önce tükenmiştir. Son buzul çağında neredeyse dünyanın her tarafına yayılan ve farklı türleri olan mamutların 4,5 metre boya ve 8 ton ağırlığa ulaşan devasa boyutlarda hayvanlar oldukları bilinmektedir. Arkeolojik çalışmalar kapsamında en eski mamut fosili Etiyopya’da bulunmuştur ve yaklaşık günümüzden 4 milyon yıl öncesine tarihlendirilmiştir. Nesillerinin neden tükendiği kesin olarak bilinmese de insanlar tarafından fazla avlanmaları, katastrofik iklim değişiklikleri ve meteor çarpması gibi bir takım olayların etkili olduğu düşünülmektedir.
Kaynak: Heritage Daily