Bingöl Norik Höyük’te 4.500 Yıllık 3 Tane Biberon Bulundu!
Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Muratköy mevkiindeki kazılarda 5. kültür katmanında bulunan toprak gereçlerin bebek beslenmesinde kullanıldığı anlaşıldı.

Kalehan 2 barajının suları altında kalacak olması nedeniyle 2018 yılından beri kazıların devam ettiği Norik Höyük’te daha önce islamiyet, doğu roma, urartu ve erken tunç çağı dönemlerine giden katmanlar ortaya çıkartılmıştı. Özellikle daha üst katmanlardaki Doğu Roma ve Urartu dönemine ait bol miktarda seramik, etrafı surlarla çevrili bir askeri yerleşke, yılan başlı bilezikler, haç motifleri, savaş sahnelerinin canlandırıldığı bronz kemerler ve çömlek içerisinde 3.000 yıllık karbonize olmuş buğday taneleri bulunmuştu. Kazıların geldiği son aşamada ise tamamen zemine inilerek büyükçe bir alanda çalışmalar tamamlanmış ve 600’ü aşkın eser Elazığ Müzesi’ne kazandırılmıştı.

Bilgöl’de yapılan ilk sistemli kazılar olması nedeniyle önemli bir yere sahip Norik Höyük kazılarının son aşamasında ise, höyükteki en eski buluntular gün ışığına çıkartıldı. Yaklaşık 5 metrelik derine inilerek ulaşılan 3 tane pişmiş topraktan yapılan emzik tarzı ağza sahip küçük kap bulundu. Bunların MÖ 2.500 yılında höyükte yaşayan halkın bebeklerini süt ve sıvı gıda ile besleyebilmeleri için kullandıkları, bir nevi o dönemin biberonları olduğu anlaşıldı. Kazılardaki en değerli eser grubu olarak kaydedilen biberonlar gerekli incelemeler yapıldıktan sonra sergilenmesi için Elazığ Müzesi’ne teslim edilecek.
