Magnesia Antik Kenti
Magnesia Antik Kenti
Aydın, Germencik
Antik kaynaklara göre, Teselya’dan Anadolu’ya gelen Magnetler tarafından kurulmuş olan Magnesia Antik Kenti, Aydın’a 45 km uzaklıktaki Germencik İlçesi’nin Tekin Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Kentin ilk olarak, adını aldığı Menderes Nehri’nin kenarında kurulduğu bilinse de bu ilk yerleşke henüz bulunamamıştır. Yeni Magnesia ise M.Ö 4.yy’da Gümüşdağ’ın eteklerinde Gümüşçay’ın kenarındadır.

Sırasıyla; Persler, Büyük İskender, Seleukos Krallığı, Bergama Kralığı, Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma yönetimine giren kentte ilk kazılar 1842 – 1843 yıllarında Fransızlar, sonra ise 1891 – 1893 yıllarında Almanlar tarafından yapılmıştır. Antik Kent’ten o dönemde çıkartılan bazı eserler bugün Paris, Louvre Müzesi ve Berlin, Pergamon Müzesi’nde sergilenmektedir.

Son olarak Aydınoğulları Beyliği’nin hakimiyetine girmiş olsa da kentin, 1.300’lü yıllarda hastalıklar ve nehir baskınları gibi nedenlerle tamamen terk edildiği tahmin ediliyor.
Daha çok az bir kısmının gün yüzüne çıkartılabildiği bu antik kentin en önemli bölümleri Artemis Kutsal Alanı ve Stadion kısmı olmakla birlikte Tiyatro, Gymnasion (Spor Merkezi), Hamam, Latrina (Genel Tuvalet), Agora (Çarşı), Roma Tapınağı ve Doğu Roma surları kalıntıları da görülebilir.

Ayrıntılar:
Stadion: Magnesia Antik Kenti’nin Yarışlar Kenti olarak anılmasının yegane nedeni olan 30.000 kişilik ihtişamlı stadyumu tek başına bile, bu kenti mutlak ziyaret edilmesi gerekenler listesine sokmaya yeterli gözüküyor.

Dünyanın en iyi korunmuş stadyumlarından biri olan ve M.S. 3.yy’a kadar kullanıldığı düşünülen Magnesia Stadyumu’nun pist uzunluğu 189 metredir.

Kentin güney kısmında kalan stadyum’un, arenası ve podyum duvarlarında yer alan, sayısı 150’yi bulan kabartmalar genelde yarışmacıları, yarışmada verilen ödülleri ve yarışma türlerini betimlemektedir.

Artemis Leukophryene Tapınağı: Kentin Artemis Kutsal Alanı’nın içerisinde yer alan ve Antik Dünya’nın ünlü mimarı Hermogenes tarafından İyon mimari düzeninde inşaa edilmiş olan tapınak orijinalinde 8×15 sütunludur. Kentin koruyucu tanrıçası Artemis için yapılmıştır.

Maalesef günümüzde gözle görülen en önemli parçası bir zamanlar sütunlarının üzerinde yükselen kaidesidir.

Tiyatro (İzleme Yeri): Kentin güney kısmında yer alan yapı, bilinen klasik Antik Tiyatrolardan farklıdır. Muhtemelen dini törenler ve törenleri izleyen seyirciler için yapılmıştır. Ancak yaşanılan heyelan nedeniyle inşaatının yarıda bırakıldığı anlaşılmaktadır.

Latrina (Genel Tuvalet): Artemis Kutsal Alanı’nın kuzey kısmında bulunan tuvalet aynı anda 32 kişinin ihtiyacına yönelik olarak yapılmıştır. İki çeşmesi, temiz su kanalları ve delikli mermer oturma alanları mevcuttur.


Harita üzerinden yol tarifi almak için buraya tıklayınız.