Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti
Kütahya, Çavdarhisar
Kütahya’ya yaklaşık 50 km uzaklıktaki Çavdarhisar İlçe Merkezi’nde, Kocaçay Irmağı’nın yukarı kesiminde kurulmuş olan Aizanoi Antik Kenti’ndeki yerleşim izleri M.Ö. 3000’li yıllara kadar gitmektedir. Şu anda %10 kadarının gün yüzüne çıkartıldığı Antik Kent’teki ilk sistemli kazı çalışmaları 1926 yılında Almanlar tarafından başlatılmıştır.
Frigyalılar’a bağlı olarak yaşayan Aizanilist Halkı’nın şehri olan Aizanoi, tarihte Bergama Krallığı, Bithynia Krallığı, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmişse de en parlak yıllarını Roma İmparatorluğu Dönemi’nde yaşamıştır. Aizanoi’de M.Ö. 2.yy’da nüfusun 120.000’lere kadar yükseldiği tahmin ediliyor.
Deniz seviyesinden 1.000 metre kadar yükseklikteki kentte görülebilecek kalıntılar arasında, Zeus Tapınağı, Tiyatro ve Stadyum Kompleksi, Hamam-Palaestra (Bedensel Aktivite Alanı) Kompleksi, Sütunlu Cadde, Borsa Binası, Kemerli Taş Köprüler, Su yolları, Nekropol (Mezar Alanı) ve Meter Steunene Kutsal Alanı gibi önemli yapılar mevcuttur.
AYRINTILAR:
Macellum (Borsa Binası). M.S. 2.yy’a tarihlenen yapı, gıda üzerine ürünlerin satıldığı, haftanın her günü açık olan bir market kompleksi olarak kullanılmıştır. Dünyanın ilk antik ticaret borsalarından biri sayılan Macellum’un duvarlarında malların tavan fiyatlarını ve iş gücü ücretlerini gösteren yazıtlar, Roma Dönemi’nin Tavan Fiyat Uygulamasını gösteren kanıtlardır.
Antik Köprüler: Antik Dönem’de ismi Pankalas olarak geçen Kocaçay Nehri’nin üzerinde 5 tane köprü inşa edilmişse de depremler nedeniyle günümüzde sadece 2 tanesi ayakta durmaktadır.
Sütunlu Cadde: Aizanoi Antik Kenti’nin ana caddesi olarak bilinen Sütunlu Cadde, Zeus Tapınağı’na kadar gider. Dört kilometrelik bu yolun 450 metresi sütunlarla kaplı olup kalanı yürüyüş yolu şeklindedir. Romalı Askerler, savaş dönüşünde ganimetleriyle halkı bu yolda selamlarlarmış.
Zeus Tapınağı: M.S. 1.yy’da yapımına başlanan tapınak, M.S. 2.yy’da tamamlanmıştır. Dünya’da, Zeus Tanrısı adına yapılan tapınaklar arasında, bu kadar iyi korunarak günümüze kadar ulaşabilmiş ender örneklerden birisidir. Sütunları 8×15 İyon Düzeni’nde olup her birisi yekparedir.
Roma Hamamları: Kentteki hamamlardan bir tanesi Tapınak ile Tiyatro arasında kalmaktadır. M.S. 2.yy’a tarihlenen büyük ölçekli yapının ortasında yıkanma havuzları bulunmaktadır. Yapının zengin mermer kaplamaları ile su ısıtma kanallarına ait kalıntılar görülebilmektedir. Diğer hamam ise özellikle mozaik işlemeleriyle ön plana çıkmaktadır.
Antik Tiyatro ve Stadion: Birbirine iki ana kapıyla bağlı olan Tiyatro ve Stadyum, ikisinin de yan yana ve aynı aks üzerinde olması dolayısıyla benzersiz bir komplekstir. Stadyumu 13.500 ve tiyatrosu 20.000 kişi kapasitelidir. Gladyatör dövüşleri ve olimpiyatlar için kullanılan stadyum bir tepenin içine oyularak inşa edilmiştir. Her iki yapı da özellikle depremlerden dolayı kısmen ayaktadır.
Harita üzerinden yol tarifi almak için buraya tıklayınız.