Gümüşhane’de Bulunan 15 Milyon Yaşındaki Mağara Ziyaretçi Akınına Uğradı!
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyündeki Karaca Mağarası, bir yer altı mağarasının çok ötesinde, adeta bir doğa harikası olarak ziyaretçilerini büyülüyor!
Denizden 1.550 metre yükseklikteki mağara, ilk kez bir jeoloji mühendisi tarafından 1983’te keşfedilmiş ve 1996 yılından itibaren de turizme açılmıştır. Turizme açıldığı günden bu yana her yıl artan sayıda ziyaretçi ağırlayan Karaca Mağarasının, 2019’daki ziyaretçi sayısı 120 binleri aşmıştır.

Adını, bulunduğu köyün mahallesinden alan Karaca Mağarası, doğanın milyonlarca yıl uğraş vererek ortaya çıkardığı, sabırla nakşedilen, her noktasında aynı özenin gösterildiği muhteşem bir doğa harikasıdır. Daha ilk andan itibaren ziyaretçilerini büyüleyen mağarada, iç içe geçen ışığın uyumu ve gölgenin ortaya çıkardığı eşsiz şekiller, insanı gerçek dünyadan alır ve bir hayal alemine taşır. Taşların adeta kuş, heykel ve ebru olduğu bu mağarada, insan doğanın mütevazı bir parçası olduğunu hatırlar.
Dolomitik kireç taşları içerisinde gelişen karstik oluşumlarıyla ön plana çıkan Karaca Mağarası’nın girişi, bir insan boyu yüksekliğinde olmakla birlikte, mağara içeriye doğru gidildikçe bir huni şeklinde genişlemektedir. Uzunluğu giriş noktasından en uç noktaya 150 metre, ortalama tavan yüksekliği ise 18 metredir.

Bu olağanüstü mağarada bulunan sarkıtlar, dikitler, sütunlar, damlataşı havuzları, perde damlataşları, mağara çiçekleri, ok desenli duvarlar, bayrak şekilleri, fil kulakları, traverten basamakları ve traverten havuzları oluşmaya devam etmektedir. Mağara içerisinde beyazdan laciverte çeşitli renklerdeki travertenlerin varlığı ise travertenleri oluşturan suyun içerisindeki demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerin çok yoğun olduğunu göstermektedir.

Kuru bir mağara olan Karaca Mağarası’nın tavan ve duvarlarından sızan sular, mağara tavanında gölcükler oluşturmuştur. Özellikle mağaranın son kesimlerindeki bu gölcüklerin derinliği bir metreyi bulmaktadır. Oluşumu halen devam eden mağarada bir santimetrelik dikit ve sarkıt tam 12 yılda oluşmaktadır. Yaşı yaklaşık 15 milyon yıl olarak tahmin edilen mağara, renk ve motif çeşitliliği açısından dünyada eşine az rastlanan bir türdendir.

Mağaranın görsel güzelliğinin yanında bir başka özelliği de, astım hastaları için rahatlatıcı bir kür niteliği taşımasıdır. 12-17 derece ortalama ısısı, %70 civarı mutlak nem oranı, polen ve tozlardan arınmış yüksek oksijenli havasıyla hastaların çok daha kolay nefes almalarına olanak sağlayan mağara böylelikle kronikleşmemiş astım hastalarına iyi gelmektedir. Mağara temiz ve polensiz havasıyla hiçbir hastalığı olmayan ziyaretçilere dahi sağlıklı nefes olanağı ve dinçlik sağlamaktadır. Yaz aylarında dışarıya göre daha serin, kış aylarında ise nispeten daha sıcak olan mağara, bu özellikleri ile küçük bir mikro klima alanı olarak düşünülmektedir.

Kaynak: Bu sayfadaki bilgiler Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ilgili sayfasından alınmıştır.
Karaca Mağarası’nın yerini harita üzerinde görmek için buraya tıklayınız.