Yeni Bulunan Mezarda, Antik Mısırlılardaki Koni Başlıkların Sırrı Çözüldü!
Antik Mısır sanatında sıkça görülen ve başa takılan koni başlıkların, gerçekten olup olmadığı ve ne işe yaradığı bir soru işaretiydi. Ancak 3.300 yıllık bir mezarda bulunan koni başlıklar, gerçek hayatta olduklarının ilk fiziksel kanıtı olarak karşımıza çıktı.

Mısır sanatındaki koni başlık betimlemeleri
Daha düne kadar gerçekliklerine dair tek bir kanıt bile bulunamayan, hatta çoğu uzmanın sanat eserlerinde sembolik olarak kullanıldığına inandığı Antik Mısırlılara özgü koni başlıkların fiziksel iki örneği, Kahire’nin güneyindeki Amarna Antik Kenti‘nde bulundu.

Mısır’da bulunan koni başlık takmış iskelet
Uzmanlar, iki farklı kadına ait mezarda bulunan koni başlıklarının, balmumundan yapıldığını, ölüler dahil kullanıldığını ve bir statü göstergesi olmadığını tespit ettiler. Her ne kadar başlıkların kullanım amacı yine net olarak bilinmiyor olsa da, saça koku vermek, ruhu arındırarak ölüm sonrası ruhun yolculuğuna eşlik etmek, yeniden dirilişi simgelemek gibi fonksiyonları olabileceği belirtildi.
Arkeologlar ayrıca, üç boyutlu olduklarını belirledikleri koni başlıklarının ölülerde farklı, hayatta olanlarda farklı malzemelerden yapılmış olabileceğini tahmin ettiklerini söylediler.