Kayıp Sümer Kenti İrisagrig Yıllardır Yağmalanıyor mu?
Irisagrig, varlığını mevcut Sümer Tabletleri’nden bildiğimiz ancak henüz arkeologlar tarafından keşfedilmemiş bir Sümer Kenti. Günümüzde Irak’ın güneyinde olduğu tahmin ediliyor. Sümerler’in antik tarih ve medeniyetler tarihi açısından ne denli önemli olduğu düşünüldüğünde bu kayıp şehrin bulunması daha da önem kazanıyor.
Ancak ne yazık ki yasa dışı yollarla Amerika’ya girmiş olan 450 adet Sümer çivi yazısı tableti bize olayın başka bir boyutunu gösteriyor. Bilim insanları bulunan bu tabletlerin çoğunun kayıp şehir İrisagrig’e ait olduğunu belirtiyor. İş, sadece bununla da kalmıyor, Avrupa’nın bir çok köşesinde bu kayıp kente ait tabletler olduğu düşünülüyor. Yani muhtemelen kayıp şehri bulan yağmacılar yıllardır kenti yağmalayıp tarihi eserleri yasadışı yollarla yurt dışına satıyorlar.

F: U.S. Attorney’s Office, Eastern District of New York
Amerika’da bulunan tabletler ise bazı otoritelerin itirazına rağmen Irak Devleti’ne iade edildi bile. İtiraz sahipleri, tabletlerin Iraklı uzmanlar tarafından anlaşılıp, bilime kazandırılmasını ümit ediyorlar, Öte yandan, Irak Devleti’nin antik kentlerindeki hakimiyetsizliği, arkeolojik kazı alanlarının korunmasızlığı ve bir çok diğer faktör göz önüne alındığında, bazı uzmanlar Irak’ta antik döneme ait çok sayıda tarihi eserin yağmalandığı ve çoktan yurt dışına çıkartıldığı konusunda hem fikir gözüküyor.

F:Eckart Frahm et. al.