Assos: Kuzey Ege’nin Parlayan Yıldızı
Antik Çağ’daki ismiyle Assos, Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin Behramkale köyüdür. İsmini köyün tepesinden başlayıp limana kadar uzanan hat üzerinde kurulmuş olan Assos Antik Kentinden almaktadır.
Behramkale, Osmanlı Döneminde kurulmuştur ve aynı zamanda koruma altındaki bir sit alanıdır. Hala tarihi dokusunu koruyan taş evlerin çevrelediği parke taşlı köy yolundan yokuş yukarı çıkarak 3.000 yıllık bir geçmişe sahip Assos Antik Kenti’ne giriş yapılır.

Sırtını, kekik kokularıyla insanı sarhoş eden Kaz Dağları’na vermiştir Assos. Midilli Adası’na nazır Edremit Körfezi manzarası görülmeye değerdir. Tarih kokan atmosferi ve Kuzey Ege’nin muazzam doğal güzelliği ile Assos denen bölgenin merkezi Behramkale köyüdür. Yine de Assos algısı köyün sınırlarını aşmıştır. Günümüzde Assos dendiğinde Ayvacık’a bağlı güneyde Küçükkuyu ve kuzeyde Babakale arasında kalan sahil şeridini aklımıza getirebiliriz.

Çanakkale şehir merkezinin yaklaşık 90 km kadar güneyinde kalan Assos merkezine, İstanbul’dan Osmangazi Köprüsü’nü ve İzmir Otoyolu’nu kullanarak 4,5 saatte ulaşabilirsiniz. Assos’un araçla İzmir’e uzaklığı 3,5 saat, Ankara’ya uzaklığı ise 7,5 saattir.
ASSOS’TA NEREDE KALINIR?
Hem merkezi, hem kalabalık olsun isterseniz Kadırga koyunu tercih edebilirsiniz. Burası konaklamak ve denize girmek için en çok tercih edilen bölge. Tertemiz ve uzun mavi bayraklı bir plaja sahip Kadırga koyunda aslında neredeyse her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri mevcut. Çoğu tesisin kendi plajı var. Buradaki plajlar dışarıdan da müşteri kabul ediyor. Ancak Kadırga’da olsun ama biraz daha bana özel olsun, tesis dışından müşteri almasın derseniz farklı plaj, konaklama ve oda seçenekleriyle çocuklu ailelerin de rahat edebileceği Assos Dove Otel’i tercih edebilirsiniz. Kadırga koyunun en sonundaki burnun tamamına konumlanmış olan tesisin peyzajı ve manzarası da oldukça güzel.

Assos’un tarihi dokusuyla uyumlu, nezih bir ortamda konaklamak isterseniz mutlaka Behramkale’deki taş ev tarzı butik otelleri tercih edin. Modern, şık ve özel dekorasyonlarıyla köyde yer alan bazı butik oteller gerçekten de harika. Birbirinden farklı tarzda döşenmiş 5 farklı odasıyla oldukça butik bir hizmet veren Assos Alarga Otel’e bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ama unutmayın, köyde konaklamayı tercih edecekseniz burada deniz imkanı yok. Deniz için ileride bahsettiğim plajlardan birini seçebilirsiniz. Endişelenmeyin, arabayla her yer yakın.
Gece gündüz kalabalık olsun, hareket eksik olmasın, tesis çok da önemli değil derseniz, Assos Antik Liman’daki konaklama alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

Sokakağzı ve Sivrice’ye mutlaka bir şans verin
Sokakağzı ve Sivrice ise Assos’un son dönemlerde gelişen bölgelerinden. Her ikisi de Assos’un hemen yanıbaşındadır. Assos’tan Babakale yönüne, yani kuzeye doğru 9-10 km kadar ilerlemek gerekiyor. Yolu nitelik olarak çok iyi olmasa da nicelik olarak muhteşem. Özellikle koylara doğru inişte harikulade bir manzara vadediyor. Bana göre berrak denizi ve püfür püfür esen rüzgarıyla hem Sokakağzı hem Sivrice, Assos’un gizli kalmış cennetlerinden. Ancak ikisi birbirinden epey farklı tarzlara hitap ediyor. Sokakağzı daha çok pansiyon ve kamping alanı ağırlıklı konaklama imkanı sunuyor. Sahildeki tahta masalara kurulan keyifli sohbetlerin meze olduğu sofralar ve samimi, doğal hatta biraz salaş ortamlar sizi mutlu ediyorsa Sokakağzı tam size göre.

Öte yandan yine sakinlik arıyorum ama lüksüme de düşkünüm diyorsanız Sivrice’deki bazı butik tesisler bu anlamda gerçekten sizi oldukça tatmin edecektir. Göz atmak isterseniz Sivrice’deki Assos Longevity Otel, konumu, lezzeti, konforu, bahçesi ve manzarasıyla bizi oldukça mutlu etmişti. Yalnız aklınızda bulunsun, Sivrice’de denize girme imkanı çoğunlukla iskelelerle sınırlı.
ASSOS PLAJLARI
Assos Antik Liman: Assos’un belki de en kalabalık kısmı liman kısmıdır. Restoranlarla çevrili dar sokaklarının sonundaki özel iskelelerden denize girebilirsiniz. Çok ufak bir plajı var. Denizi taşlıktır.
Kadırga Koyu: Burası muhtemelen yüzme anlamında Assos’un en tercih edilen bölgesi. Assos merkeze sadece 2 km uzaklığında. Uzun sahili tamamen taşlık. Farklı tesislere ait şezlong ve şemsiyelerden, ayrıca yeme içme imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Sokakağzı Koyu: Behramkale’den Babakale yönüne doğru giderken Bektaş Köyü’nün içinden sahile indiğinizde solunuzda kalır. Berrak denizi taşlıktır. Tesisler şemsiye ve şezlong olanakları sunmaktadır.
Sivrice Koyu: Sokakağzı’ndan hemen sonradır ve daha sakindir. Çoğunlukla iskeleler yardımıyla denize girilir.

Daha bakir koylar arıyorsanız Koruoba ve Yeşil Liman koylarını veya sığ ve kumlu plaj için merkeze 25 km uzaklıktaki Babakale Akliman Koyu’nu tercih edebilirsiniz.

ASSOS’TA NELER YAPILIR?
- Gün doğumunda veya gün batımında bir uçtan bir uca Kadırga sahilinde yürüyün.
- Bisiklet kiralayarak çevreyi keşfedin ya da bisiklet turlarına katılın.
- Behramkale köyünü turlayın ve Assos Antik Kentini ziyaret edin. Köydeki tezgahlardan alışveriş yapın.
- Assos Antik Kentinin en üstündeki Apollo Tapınağı’nda güneşi batırın.
- Türkiye’nin en batı ucu Babakale’yi ziyaret edin.
- Kaz Dağları’ndaki kekik kokusunu ve oksijeni içinize çekin, doğaya dokunun. Hatta dönüşte evinize zeytinyağı ve kekik götürün.
- Güzel bir balık, meze keyfi yapın. Etem ile Aslı ve Sappho Rum Meyhanesi benim favorilerimden.
- Buralara kadar gelmişken mutlaka Troya Antik Kenti’ni ziyaret etmek için zaman ayırın.