Mardin – Boncuklu Tarla’nın Göbeklitepe’den Daha Eski Olduğu Tespit Edildi!

Bunlara da göz atın...

15 Cevap

  1. Gonca Telli dedi ki:

    Boncuklar serveti temsil ediyor olabilir mi?

  2. Antikyazar dedi ki:

    Bulunan boncuklar takılarda kullanılmış. Boncuklu takıların ise inanç, bereket, büyü, totem, muska, uğur getirmesi ve süslenme amaçlarıyla kullanıldığı biliniyor. Yani boncukların takı için kullanıldığı kesin ancak sadece süslenme amaçlı mı kullanılmış, yoksa arkasında belli bir inanç yatıyor mu, yatıyorsa hangi inanç yatıyor, bu konuda kesin konuşmak pek mümkün gözükmüyor.

  3. Ali Veli dedi ki:

    Neden bulunan yapının amacı anlaşılmayınca ve eşyalar tanımlanamayınca tapınak vs deniyor? Bu insanların tapınmaktan başka işi yok muydu?

    • Antikyazar dedi ki:

      Aslında kesin tapınaktır demiyorlar. Ama yerleşimin içindeki konumu ve mimari özellikleri bakımından sıradan bir yapı olmadığı açık gibi gözüküyor.

  4. Cahit dedi ki:

    Mardin bu gün hala süs ziynet işi ile uğraşan insanların olduğu bir yer.. Demek ki 14 bin yıldır kesintisiz devam eden bir birikim… Çok ilginç zaman içinde boncukla başlayan sanat mücevherat ve kuyumculuk olarak devam ediyor 💖💖💖💖

    • Antikyazar dedi ki:

      Ne güzel bir tespit Cahit Bey! Boncuklu Tarla, takı konusunda ince bir işçiliğe sahip Mardin’in bu yönüne de ışık tutuyor belli ki.

  5. Azerbaycanli dedi ki:

    Bizim guney bolgemizde yashiyan talishlar nehre’nin (sutten yag cekmek icin kullanilir) bogazina, iri bash yahvanlara (manda, inek) boncuk takarlar, sordugumda, pis nazardan korunsun diye dediler. O bolgenin halki hayvancilikla ugrashmishsa sebebi bu ola bilir.

    • Antikyazar dedi ki:

      Aslında buluntulara göre boncukların ağırlıklı olarak insanlar için takı yapımında kullanıldığı görülüyor. Hatta o kadar çok boncuk olması, yerleşimin bir takı üretim merkezi de olabileceğini düşündürtüyor.

    • Lütfi Çakar dedi ki:

      Bizler Muğla Milas’ta yerleşik Türkmen Yörükleriyiz ve geçimimizde hala daha hayvancılık ilk sırada yer alır. Biz de ilk defa yavrulayacak veya yeni yavrulamış düvelerin boynuna nazar boncuklarından gerdanlık gibi takılır.Azerbaycan nere Anadolunun en batısı nere. Demek ki köken, örf ve adetler silinmeden devam ediyor.

  6. Hasan Şükrü Dal dedi ki:

    Tapınak etrafında yerleşimin bilinen en eskileri genellikle 11 ya da 12 bin yıllık oluyor. Bilinen en eski diye tarihlenen ve ”Boncuklu Tarla’nın Göbeklitepe’den Daha Eski Olduğu Tespit Edildi” diye yayınan bu yazıda pek fazla bigi yok. Biraz daha aydınlatırsanız başka sorularım olacak.

    • Antikyazar dedi ki:

      Merhaba, Boncuklu Tarla ile ilgili çok daha güncel bir yazımız var. Orada hangi kriterlere göre daha eski olarak nitelendirildiğine dair bilgi bulabilirsiniz.

  7. Türkçe Öğretmeni dedi ki:

    “Boncuklu Tarla” nedir? Pamukkale, Boncuklutarla…

    • Antikyazar dedi ki:

      Boncuklu Tarla, Mardin’in Dargeçit ilçesinde yer alan bir kazı alanıdır. Ilısu Barajı ve HES projesi inşaat sahası kurtarma kazıları kapsamında ilk kez 2008 yılında keşfedilmiştir. 2019 kazı sezonu tamamlandığında geçmişinin MÖ 12.000’li yıllara kadar uzandığı belirlenmiştir. Kazı alanında 50.000 adetten fazla sayıda boncuk bulunduğu için, buraya Boncuklu Tarla ismi verilmiştir.

  8. Battal Batti dedi ki:

    Ellerinize sağlık kutsal bir iş yaptığınızdan dolayı sizi kutluyorum.
    Keşke bu tarihi kalıntıların su altında kalmasını önleye bilseydik. Tarihini bilmeyen halklar kör dövüşçüler gibidir!!!

  9. Özgür dedi ki:

    Merhaba bulunan boncukların hepsi taştan mı?ne tür taşlar,analizleri yapıldı mı,başka malzemeler bulundu mu,bulunanları görebileceğimiz bir dijital arşiv var mı?tesekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir