Genetik Çalışmalar, Romalıların Kökenini Doğuya Çekiyor!
Roma şehri ve çevresindeki 29 farklı arkeolojik kazı alanındaki mezarlıklarda bulunan 127 kişi üzerinde gerçekleştirilen gen analizleri, Romalıların kökeniyle ilgili daha net bilgilere ulaşılmasını sağladı.
Roma şehrinin erken dönemlerinde ve Batı Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonraki dönemde Roma’da yaşayan insanların gen analizleri onların kökenini Batı Avrupalılara yakınlaştırırken, Roma’nın büyüyüp krallık ve sonra imparatorluk haline gelmesiyle birlikte durumun değiştiği görüldü.

Forum olarak bilinen Roma’nın şehir merkezinde, krallık ve imparatorluk zamanlarında Akdeniz ve Ortadoğudan bir çok kişi yaşıyordu.
Krallık dönemindeki Romalıların genetik kökeninin daha çok Doğu Akdeniz ve Orta Doğu ile benzeştiği görülürken, İmparatorluk dönemindeki Roma’da ise genetik çeşitliliğin daha da arttığı ve Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile benzerlik gösterdiği belirlendi.
Araştırmacılar, Roma İmparatorluğu’nun sınırlarının en geniş olduğu dönemde, imparatorluğun başkenti olan Roma’nın tıpkı günümüzün New York’u gibi dünyanın dört bir yanından kişiyi ağırladığını ve nüfusunun 1 milyonu aştığını söylediler. Ayrıca, imparatorluk ikiye bölünüp Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentinin İstanbul olmasıyla birlikte Roma şehrindeki genetik çeşitliliğin de azaldığını sözlerine eklediler.
Kaynak: ScienceMag