Konya’da 3 Bin Yıllık Kayıp Krallık Bulundu!
Amerikalı, İngiliz, Türk akademisyen ve öğrenciler tarafından Konya’ya bağlı Türkmen-Karahöyük’teki kazı alanında yapılan araştırmalarda tesadüf eseri bir krallığın merkezinin bulunduğu düşünülüyor.
Konya’da, Oxford Üniversitesi, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi ile yakın iş birliği içinde yürütülen Konya Bölgesi Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi (KRASP) isimli bir araştırma başlatılmıştı. Araştırma özellikle Konya Ovası’nın MÖ 9500-300 arasındaki arkeolojik yapısının detaylı incelenmesine odaklanmıştı.

Türkmen-Karahöyük’te bulunan Luvice yazıt
Yine bu proje kapsamında süregelen yüzey araştırmaları esnasında bir çiftçi, araştırma projesindeki arkeologlara bölgedeki bir sulama kanalında üzerinde garip yazıların bulunduğu eski bir taş gördüğü bilgisini iletti. Bunun üzerine çiftçinin tarifiyle kanaldaki taş bulundu. MÖ 8. yy’a ait olabileceği düşünülen taşın üzerinde gerçekten de Antik Çağ’da Anadolu’nun kadim dili olan Luvice metinler mevcuttu. Türkmen-Karahöyük’te bulunan taşın üzerindeki yazı dünyaca ünlü Luvice uzmanı tarafından çözümlendiğinde kendine ‘Büyük Kral’ diyen Hartapu’nun isminin geçtiği, krallığından bahsettiği ve hatta krallığının Frigya’yı yendiğinin anlatıldığı anlaşıldı.
Uzmanlar, Kral Hartapu’nun bilinmeyen bir krallığın kralı olduğu ve 120 hektarlık alanı kapsayan Türkmen-Karahöyük’ün ise MÖ 1400 ila 600 yılları arasında krallığının merkezi olan büyük bir antik kent olabileceği görüşündeler. Aslında Hartapu isimli kralın adının geçtiği Türkmen-Karahöyük’te bulunan yazıt dışında yine Konya Ovası’nda bulunmuş 8 tane daha Luvice yazıt mevcut. Fakat bu yazıtlar ne tam olarak Hartapu’nun tarihsel kimliğini açıklamakta ne de onun kimin kralı olduğunu ortaya koymaktadır.

Türkmen-Karahöyük’ün görüntüsü, Konya
Kimi uzmanlar onun Hitit kimliği üzerinde durmakta ve Hartapu’yu geç Hitit dönemi kralı olarak yorumlamaktadır. Fakat yazıtlarında adının Büyük Kral olarak geçmesi ve çok sayıda memleketi fethettiği yönündeki anlatımlar yıkılma dönemindeki bir Hitit Kralı ile çelişen ifadelerdir. Dilbilimciler Hartapu yazıtlarının tarihlendirmesinde hemfikir değildirler. Bu da bize MÖ 13.-8. yy aralığını vermektedir. Öte yandan hiç bir yazıtta Hartapu’nun nerenin kralı olduğu belirtilmemiştir. Yani Hartapu’nun Hitit Kralı olup olmadığına dair kesin veriler yoktur. Tüm bu bilgiler ışığında Hartapu’nun bilinmeyen bir krallığının olduğu, Konya bölgesinin bu krallığın başkenti olduğu hatta belki de Hititlerin yıkılmasında rol oynamış olabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Kaynak: Chicago Üniversitesi
ANTİK YAZAR’DAN SOLUK SOLUĞA BİR POLİSİYE ROMAN… KUZGUN RAFLARDA!

Londra’dan Fethiye’ye uzanan soluk soluğa bir yolculuk, aynı zamanda Britanya Müzesi’nden Osmanlıya uzanan sırları da gün yüzüne çıkartacaktır. Fotoğraf: Makri Limanı (Fethiye) 1924 Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.