Avustralya’daki Orman Yangını, 8.000 Yıllık Mağara Sanatını Küle Çevirdi!
Arkeologlar, Avustralya’nın Baloon mağarasındaki 8.000 yaşındaki Aborjin kaya sanatının yangınla birlikte geri dönülemez bir şekilde hasar gördüğünü açıkladılar.
El izleri ve kayaya oyulmuş petroglif denilen çizimlerin olduğu Baloon mağarasındaki geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış yürüyüş platformu, geçen sene çıkan bir orman yangınında alev topuna dönüşmüştü. Carnarvon Ulusal Parkı sınırlarında yer alan mağarada yangın esnasında yaşanan, patlamaya benzer etki nedeniyle, mağaranın yıllara meydan okuyan kaya sanatı örnekleri büyük hasar görünce, uzmanlar inceleme ve kurtarma çalışmaları başlatmıştı.

Avustralya’nın yerli halkı olan Aborjinlerin kültürel kökleriyle çok önemli bir bağlantı sağlayan Baloon mağarasındaki çizimlerin bir daha onarılamayacak şekilde hasar gördüğünün anlaşılması üzerine, özellikle bu tarz tarihi ve kültürel alanlarda yangın durumunda patlama etkisi yapabilecek tüm materyallerin kaldırılması uyarısında bulunuldu. Geri dönüştürülmüş plastikten yapılma bile olsa, bu tür malzemelerin yüksek sıcaklıkta eriyip, patlamaya yol açtığını vurgulayan bir yetkili, ‘eğer plastik malzeme kullanılmasaydı, 8 bin yıllık tarih göz göre göre küle dönüşmezdi’ dedi.

Tehlikenin başka bir boyutuna da dikkat çeken yetkili, hali hazırda az sayıda örneği bulunan Aborjinlere ait mağara sanatının çok sayıda farklı nedenlerden de olumsuz etkilendiğini belirterek, en büyük tehlikenin kirlilik olduğunu vurguladı. Avustralya’da kullanılan araç sayısının ciddi oranda artışıyla birlikte yaşanan karbon dioksit seviyesinin artışının, hava sıcaklığı ve nem oranının değişim göstermesinin, bazı mikroorganizmaların gelişimine neden olduğu belirtildi. Bu değişikliklerin mağaralardaki oyuntuların giderek kaybolmasına yol açtığı ve ileride sadece çok derin kazınan, az sayıda örneğin hayatta kalabileceği vurgulandı.