Amerika’da Bir Mağarada, 300 Milyon Yaşında Köpek Balığı Bulundu!
Bilim insanları Kentucky’deki bir mağarada, yaklaşık 330 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen bir köpek balığı türüne ait kafatası fosilini ortaya çıkarttılar.
Kalıntılar, okyanustan yaklaşık 850 km uzakta kalan Mamut Mağarası Milli Parkı’ndaki mağaranın duvarlarında kısmen çıkmış olarak bulundu. Paleontologlar, buldukları kafatasının günümüzün 4-6 metre uzunluğundaki büyük beyaz köpek balığı ile benzer boyutlardaki Saivodus striatus isimli bir türe ait olduğunu belirttiler.
Fosilize olarak bulunmuş köpek balığının günümüzden 330 milyon yıl önce, Kuzey Amerika’nın çoğunluğunun okyanuslarla kaplı olduğu bir jeolojik zaman diliminde yaşamış olduğu kaydedildi. Öldüğünde dip tortusuna gömülen hayvan, milyonlarca yıllık jeolojik değişimler sonucu dip tortusunun mağaranın oluştuğu kireçtaşına dönüşmesiyle birlikte günümüzdeki halini almış.
Bilim insanları, sadece keşfedilen alanları 640 km’yi bulan ve dünya mirasları listesinde bulunan mağaranın uzak bir noktasında araştırma yaparken bu şaşırtıcı buluntularla karşılaştılar. Buluntuların detaylı incelenmesi sonucu köpek balığına ait kafatasının fosilize olmuş diş ve kıkırdak gibi ayrıntıları da ortaya çıkarıldı. Normalde diş fosillerine sıkça rastlanırken, kıkırdak gibi yumuşak bir dokunun fosilize olması çok çok nadir olarak değerlendirildi. Fosilin hasarsız bir şekilde duvarlardan çıkartılmasının uzun ve meşakatli bir süreç gerektirdiği söylendi. Mağaraya atılan neredeyse her bir küçük çiziğin altından köpek balığı çıktığını söyleyen uzmanlar şu ana kadarki araştırmalarda, 15-20 farklı köpek balığı türünden 150’nin üzerinde köpek balığından diş fosilleri bulduklarını ilettiler.
Amerika’daki Mamut Mağarası Milli Parkı parkı ile ilgili wikipedia bilgileri için buraya tıklayınız.
Bu etkileyici milli parkla ilgili gezimanya yazısı için buraya tıklayınız.
Kaynak: Curiosmos